Pierogi w każdej postaci są dobre, a zwłaszcza nadziewane kaszanką.
Składniki:
35 dag mąki
1 żółtko jaja
1 łyżka stopionego masła
½ szklanki ciepłej wody
sól do smaku
Składniki na farsz:
2 pętka kaszanki
2 białe cebule
sól i pieprz do smaku
cynamon mielony do smaku
olej do smażenia
Wykonanie:
Cebulę obrać, posiekać, usmażyć na oleju z przyprawami. Następnie połowę usmażonej cebuli połączyć z kaszanką i przysmażyć. Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować na stolnicy posypanej mąką, wykrawać szklanką kółka i nakładać przygotowany farsz. Dokładnie zlepiać pierogi i ugotować w osolonym wrzątku. Po ugotowaniu okrasić pozostawioną cebulą.
ojej, ale muszą smakować! pyszna propozycja :)
OdpowiedzUsuń