Pierogi gazdyni z kaszanką

Pierogi w każdej postaci są dobre, a zwłaszcza nadziewane kaszanką.

Składniki:

35 dag mąki
1 żółtko jaja
1 łyżka stopionego masła
½ szklanki ciepłej wody
sól do smaku

Składniki na farsz:

2 pętka kaszanki
2 białe cebule
sól i pieprz do smaku
cynamon mielony do smaku
olej do smażenia

Wykonanie:

Cebulę obrać, posiekać, usmażyć na oleju z przyprawami. Następnie połowę usmażonej cebuli połączyć z kaszanką i przysmażyć. Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować na stolnicy posypanej mąką, wykrawać szklanką kółka i nakładać przygotowany farsz. Dokładnie zlepiać pierogi i ugotować w osolonym wrzątku. Po ugotowaniu okrasić pozostawioną cebulą.

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz: