Roladki wieprzowe duszone we własnym sosie

Kolejny mój przepis na roladki. Duszone we własnym sosie są najlepsze.

Składniki:

Kotlet schabowy 8 szt.
Ser żółty 8 plasterków
Boczek wędzony 8 plastrów
Cebula biała 1 szt.
Sól i pieprz do smaku
Śmietanka 30 % 

Wykonanie:

Kotlety opłukać, osuszyć na ręczniku papierowym, posypać solą i pieprzem i odłożyć do lodówki na godzinę. Następnie rozbić tłuczkiem dosyć cienko. Na każdym kotlecie ułożyć plasterek ser, boczku i dwa słupki cebuli. Zwinąć w roladkę, spiąć wykałaczkami i dobrze obsmażyć na gorącym tłuszczu. Po czym mięso przełożyć do szerokiego rondla, zalać dwoma szklankami ciepłej wody i dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Pod koniec duszenia podprawić śmietanką i nie gotować.


Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz