Pieczone placki ziemniaczane

Z ziemniaka możemy przyrządzać nieskończoną ilość potraw. Tym razem zrobiłam smaczne i zdrowe pieczone w piekarniku placki w połączeniu łososia i oscypka. 

Składniki:

Ziemniaki 30 dag 
Cebula biała 1 szt.
Jajko 1 szt.
Masło stopione 4 dag
Sól i pieprz do smaku
Natka pietruszki, szczypiorek
Bułka tarta 1 łyżka
Łosoś wędzony
Oscypek
Orzeszki fistaszki

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o średnich oczkach, odsączyć, dodać startą cebulę na tarce o małych oczkach. Następnie dodać stopione masło, jajko, bułkę tartą. Natkę pietruszki, szczypiorek posiekać i dodać do masy ziemniaczanej, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Foremki sylikonowe  posmarować masłem, nakładać po 1 łyżce masy ziemniaczanej. Piekarnik nagrzać do 190 stopni i piec 25-30 minut do zrumienienia placuszków. Po upieczeniu placuszków ułożyć na każdym po plasterku łososia, oscypka, posypać stłuczonym fistaszkami, posiekaną natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz