Babka świąteczna z ajerkoniakiem

Przepis mojej mamy, babka mi wyszła puszysta i bardzo smaczna.

Składniki:

Mąka ziemniaczana 15 dag
Mąka pszenna 10 dag
Jajka 5 szt.
Cukier puder 20 dag
Aromat waniliowy 1 łyżeczka
Olej słonecznikowy 1 szklanka
Ajerkoniak 1 szklanka
Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Szczypta soli
Cukier puder do posypki

Wykonanie:

Jajka ubić z cukrem pudrem, aromatem i szczyptą soli. Nadal ubijając wlewać cienką strużką ajerkoniak a następnie olej. Do masy dodać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Delikatnie ale dokładnie wymieszać łyżką. Gotowe ciasto przelać do formy posmarowanej masłem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut. Ciepła babkę posypać cukrem pudrem.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz