Chyba każdy z nas uwielbia pyszne, puszyste pączki :) Ja również jestem ich miłośniczką. Z racji tegorocznego wysypu grzybów, nadzienie zrobiłam z kurek.
Składniki:
50 dag mąki
1 szklanka mleka
3 dag drożdży
3 jajka
3 łyżki masła
1 łyżka cukru
Sól
Olej do smażenia
½ kg kurek
1 cebula
1 łyżka masła
Wykonanie:
Wymieszać cukier i drożdże z kilkoma łyżkami mleka i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi objętość, wsypać resztę mąki, jaja, stopione masło, resztę mleka i sól do smaku. Całość wyrabiać dokładnie i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Cebulę drobno posiekać z kurkami i przysmażyć z odrobiną soli na maśle. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy wysypanej mąką i wykrawać szklanką krążki. Następnie nakładać farsz, zawijać i formować kulki- odstawić do wyrośnięcia, po czym smażyć pączki w głębokim oleju
Pączki z kurkami, ale numer! Musiały być pyszne ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńIntrygujące :) Nigdy nie myślałam o pączkach w kategorii wypieków wytrawnych, musiały smakować zaskakująco :)
OdpowiedzUsuńPączki na wytrawnie, no proszę! :-) Pomysłowo!
OdpowiedzUsuńsmakuje ciekawie :) ja sobie je delikatnie moczyłam w śmietance :)
OdpowiedzUsuń