Ciasto z jagodami, gruszkami i z kokosem

Dziś coś na szybko i na słodko do kawy. Z dodatkiem sezonowych jagód i soczystych gruszek.




Składniki:
7 żółtek
40 dag margaryny
¾ szklanki cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 szklanki mÄ…ki
1 łyżeczka proszku
1 łyżeczka sody
Aromat waniliowy
8 łyżek oleju
Olej i wiórki do formy
4 gruszki
1 szklanka borówek

Składniki piany:
1 szklanka cukru
7 białek
1 szklanka mÄ…ki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ margaryny
1 szklanka wiórków kokosowych


Wykonanie:

Żółtka ucieramy z cukrem i margaryną, dodajemy mąkę z proszkiem i sodą, śmietanę, olej i aromat. Wykładamy ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej wiórkami, następnie układamy gruszki i borówki (mogą być dowolne owoce sezonowe). Ubijamy na sztywno pianę, wsypujemy cukier, następnie mąkę z proszkiem, stopioną margarynę i wiórki. Wykładamy na owoce i pieczemy w temperaturze 180 stopni 35 minut.



Tradycyjna Kuchnia

2 komentarze:

  1. mniam, ciekawe to Twoje ciacho:)
    Dziękuję za Twój udział w Jagodowo Nam 5!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo pyszne i szybkie ciasto :) Polecam! : D

    OdpowiedzUsuń