Ćwikła z papryką do słoików na zimę

Co roku tradycyjne robię ćwikłę na zimę. Tym razem urozmaiciłam nieco ten przepis- dodając paprykę i cebulę. Przyznam, że smak jest rewelacyjny!




Składniki:

6 kg buraków
7 cebul
12 papryk
0,5 litra octu
0,5 litra wody
0,5 kg cukru
3 łyżki soli

Wykonanie:

Buraki ugotować (około godziny), wystudzić i zetrzeć na tarce. Cebulę i paprykę pokroić w paseczki. Do zalewy (woda, ocet, sól cukier) dodać pokrojoną cebulę i paprykę- gotować 10 minut, następnie dodać buraki. Ponownie zagotować i gorące nakładać do słoi.

Tradycyjna Kuchnia

2 komentarze:

  1. o, też mam zamiar zrobić ćwikłę w najbliższym czasie, świetny pomysł na urozmaicenie:)
    pozdrawiam,
    www.etat-mama.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. jestem zła miałam swoje własne buraczki z grządki żeby zatrzymac jak najwięcej smaku upiekłam je w piekarniku wyszło ich około 7 kg więc więcej niż w przepisie octu dałam mniej a i tak było go natyle że zabił smak i słodycz buraków jak ktoś che ocet z burakami na zimę to polecam ja osobiście zostanę przy papryce z miodem a buraczki tradycyjnie osobno...

    OdpowiedzUsuń