Polewa- gładka i elastyczna

Problem z polewą to zmora kuchenna większości z nas. Wygodne i szybkie w przygotowaniu polewy dostępne w sklepach zazwyczaj są twarde, kruche i trudne w krojeniu. Poniżej przedstawiam łatwy sposób na przygotowanie własnej, domowej i co najważniejsze elastycznej polewy.


Aby uzyskać gładką i wygodną w krojeniu polewę należy wymieszać następujące składniki: 5 łyżek cukru pudru, 3 łyżki kakao, 3 łyżki kwaśnej śmietany, ½ kostki masła lub margaryny. Zagotowujemy wszystkie składniki, dokładnie mieszając. Po zdjęciu z ognia dodajemy 1 łyżkę żelatyny, rozpuszczonej w jednej łyżce gorącej wody. Deser polewany letnią polewą.

Dodatkowo! – polewa kolorowa

Zastępujemy kakao i żelatynę jedynie galaretką (która zawiera w sobie barwnik i żelatynę) !

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz