Kawa mrożona cytrynowo- goździkowa

Kawa mrożona na upalny weekend idealnie ugasi pragnienie. Polecam z dodatkiem cytryny, goździków i słodkiego likieru!



Składniki:

1/3 cytryny
Kilka goździków
2 łyżeczki brązowego cukru
30 ml likieru (najlepiej kawowego lub cytrynowego)
1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
bita śmietana

Wykonanie:

Cytrynę umyć i wykroić dwa plastry, a z reszty wycisnąć sok. Plasterki naszpikować goździkami i włożyć do garnuszka, zasypać cukrem i dodać wyciśnięty sok. Całość gotować na wolnym ogniu około 2-3 minuty (do czasu zgęstnienia soku). Po czym dodać likier i wymieszać. W szklance zaparzyć kawę i dodać syrop cytrynowy. Na wierzch dodać ubitą śmietanę i przyozdobić plasterkiem cytryny.



 Kawa...i co dalej?
Dla ochłody

Tradycyjna Kuchnia

2 komentarze:

  1. Niestety, nie mogę zaakceptować tego posta w akcji "Dla ochłody".
    Przepis zawiera dodatek likieru, a w zaproszeniu wyraźnie zaznaczyłam, że dodajemy "Napoje orzeźwiające bezalkoholowe".
    Poza tym w przepisie nie ma nawet słowa o schłodzeniu tego napoju - tylko w tytule.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Intrygujące połączenie smaków, jestem go bardzo ciekawa :)

    OdpowiedzUsuń