
Składniki:
1 mleko w proszku (niebieskie)
3 łyżki kakao
5 dag orzechów włoskich lub laskowych
1 margaryna palma
1,5 szklanki cukru
0,5 szklanki wody
Wykonanie:
Palmę roztopić na rozgrzanej patelni razem z cukrem i wodą. Gorące wlewać do mleka z kakao- ciągle mieszając, pod koniec dodać orzechy. Następnie szybko przelać do formy (masa szybko gęstnieje). Wstawić do lodówki na około 1 godzinę.

Ale smaki mi przypomniałaś-robiłam domową czekoladę pod okiem Mamy,gdy byłam nastolatką-rarytas tamtych czasów:)
OdpowiedzUsuńno :) i to niebieskie opakowanie mleka :) mi też z dzieciństwem się kojarzy
UsuńRacja,zapomniałam o charakterystycznym niebieskim opakowaniu-jedyne chyba mleko w proszku tamtych czasów,a przynajmniej ja innego nie kojarzę:)
Usuńrewelacja. przed chwilą zrobiłam. tylko nie wiem jak zapobiec grudkom mleka...
UsuńPiękna ci wyszła czekolada! Moja babcia i mama często ją robiły, mówiły, że robią cukierki:) Moja zrobiona według babcinego przepisu zgłoszona na konkurs- http://gotujejakmasterchef.blogspot.fr/2015/06/blok-czekoladowy.html
OdpowiedzUsuń