Domowa czekolada

 Przedstawiam dziÅ› mojÄ… sÅ‚odkÄ… tajemnicÄ™ na pysznÄ…, domowÄ… czekoladÄ™ z mleka w proszku :)




Składniki:

1 mleko w proszku (niebieskie)
3 łyżki kakao
5 dag orzechów włoskich lub laskowych
1 margaryna palma
1,5 szklanki cukru
0,5 szklanki wody

Wykonanie:

Palmę roztopić na rozgrzanej patelni razem z cukrem i wodą. Gorące wlewać do mleka z kakao- ciągle mieszając, pod koniec dodać orzechy. Następnie szybko przelać do formy (masa szybko gęstnieje). Wstawić do lodówki na około 1 godzinę.

Tradycyjna Kuchnia

5 komentarzy:

  1. Ale smaki mi przypomniałaś-robiłam domową czekoladę pod okiem Mamy,gdy byłam nastolatką-rarytas tamtych czasów:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no :) i to niebieskie opakowanie mleka :) mi też z dzieciństwem się kojarzy

      Usuń
    2. Racja,zapomniałam o charakterystycznym niebieskim opakowaniu-jedyne chyba mleko w proszku tamtych czasów,a przynajmniej ja innego nie kojarzę:)

      Usuń
    3. rewelacja. przed chwilą zrobiłam. tylko nie wiem jak zapobiec grudkom mleka...

      Usuń
  2. Piękna ci wyszła czekolada! Moja babcia i mama często ją robiły, mówiły, że robią cukierki:) Moja zrobiona według babcinego przepisu zgłoszona na konkurs- http://gotujejakmasterchef.blogspot.fr/2015/06/blok-czekoladowy.html

    OdpowiedzUsuń