Nalewka goździkowa- afrodyzjak

Mało kto wie, że goździki już od czasów starożytności były używane jako papularny afrodyzjak. Oto krótki przepis na eliksir miłości :)



Składniki:

1,5 szklanki spirytusu
½ szklanki koniaku
1 szklanka wody
Kilka goździków
Pól laski wanilii
Szczypta cynamonu
½ szklanki cukru

Wykonanie:

Wanilię, goździki i cynamon gotować z wodą i cukrem (przez około 1 minut pod przykryciem). Gotowy wywar odstawić na noc. Przefiltrować i połączyć z alkoholem (koniakiem i spirytusem), następnie odstawić na kilka dni w szczelnie zamkniętym słoju. Po tym czasie rozlać do buteleczek i odstawić na około pół roku w chłodne, ciemne miejsce.

     

Tradycyjna Kuchnia

3 komentarze:

  1. ciekawe, może wypróbuję, chociaż smaku nie potrafie sobie wyobrazić, bardzo korzenny?

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie tak bardzo korzenny. W nalewce dominuje mocny aromat koniaku, jakby trochę mocniejszy (swoje robi spirytus). Ale delikatności i oryginalności dodaje cynamon, wanilia i przede wszystkim goździki. To coś jak grzane wino, do którego dodamy odrobinę cynamonu i goździków :) Smak wówczas znacząco się różni. Podobnie w tej nalewce- pierwsze wyczuwamy zapach i smak korzennych przypraw.

    OdpowiedzUsuń
  3. na pewno smakuje rewelacyjnie i jest idealna na zimę :)))
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń