Mało kto wie, że goździki już od czasów starożytności były używane jako papularny afrodyzjak. Oto krótki przepis na eliksir miłości :)
Składniki:
1,5 szklanki spirytusu
½ szklanki koniaku
1 szklanka wody
Kilka goździków
Pól laski wanilii
Szczypta cynamonu
½ szklanki cukru
Wykonanie:
Wanilię, goździki i cynamon gotować z wodą i cukrem (przez około 1 minut pod przykryciem). Gotowy wywar odstawić na noc. Przefiltrować i połączyć z alkoholem (koniakiem i spirytusem), następnie odstawić na kilka dni w szczelnie zamkniętym słoju. Po tym czasie rozlać do buteleczek i odstawić na około pół roku w chłodne, ciemne miejsce.
Polecany post
Zadbaj o stosowne orzeźwienie
Wciąż mamy lato. Wysokie temperatury nie odpuszczają. W związku z powyższym musimy zadbać o orzeźwienie oraz odpowiednie nawodnienie naszego...
szukaj
\
Alkohole
Artykuły
Bakłażan
BEZ GLUTENU
Borówki
Botwinka
Bób
Brokuł
Burak
Chleby/bułki-pieczywo
Ciasta i Desery
Cukiniowe
Czereśnie
Czyszczenie
dla dzieci
Dla niemowląt
Dodatki
Dyniowe
Dziecięce fantazje
Dzień Matki
Fasolowe
Fast food
Faszerowane
Fit
Grillowe
Gruszki
Grzybowe
Impreza
Indyk
Inne
Jednogarnkowe
Jeżyny
Kabaczek
Kalafiorowe
Kalarepa
Kapuściane
Kasza
kolacja
KONKURS
Konkurs- Kuchnia PRLu
Kotlety
Kuchnia Świata
Kurczak
Leczo
Light
Makarony
Makowiec
Maliny
Masy i kremy
Matki karmiące
Mączne
Mięsne
Morele
muffiny
Nalewki
Napoje
Niedzielny obiad
Obiad
Obiad w 30 minut
Omlety
Owoce
papryka
Patison
pączki
Piątkowy obiad
Pomysły
Porzeczki
Potrawy
Promocje
Przechowywanie
przekąska
Przetwory
Przystawki
Rabarbarowe
Racuchy
Rybne
Rzodkiewka
Sałatki
Serniki
Smoothies
Sosy
Sushi
Szarlotki
Szpinak
Śliwki
Śniadania
Tanie gotowanie
Truskawkowe
Video
Walentynki
warzywne
wegetariańskie
Wielkanoc
Wielkanoc- ciasta
Wielkanoc- inne
Wielkanoc- zupy
Wigilia i Święta
Wiśnie
Z Jajem
Zamrażanie
Zapiekanka
Zdrowie
Zestaw obiadowy
Zestaw obiadowy dietetyczny
Zielony groszek
Ziemniaczane
Zupy
Popular Posts
Blog Archive
-
►
2019
(20)
- ► października (1)
-
►
2018
(192)
- ► października (1)
-
►
2017
(38)
- ► października (7)
-
►
2016
(405)
- ► października (25)
-
►
2015
(403)
- ► października (29)
-
►
2014
(253)
- ► października (10)
-
▼
2013
(333)
- ► października (22)
-
▼
lipca
(50)
- Sałatka warzywna na zimę do słoików- w przecierze ...
- Jabłka tarte do słoików na zimę
- Sos słodko- kwaśny do słoików na zimę- RELISH
- Smażona papryka marynowana do słoików na zimę
- Dżem morelowy EKSPRESOWO
- Placuszki miętowe z cukinii
- Krążki cukiniowe smażone na głębokim oleju
- Młoda cukinia marynowana- na zimę do słoików
- Cukiniowe babeczki
- Leczo z cukinii do słoików na zimę
- Ćwikła z papryką do słoików na zimę
- Sernik bez sera
- Prawdziwy sos boloński domowej roboty BOLOGNESE
- Wiśnie w żelu do słoików na zimę
- Mizeria do słoików na zimę
- Kurczak faszerowany
- Deser migdałowy z grysiku
- Chlebek jogurtowy z truskawkami
- Fritatta makaronowa- czyli omlet po studencku inaczej
- Pijany karaś
- Chlebek kukurydziany z jeżynami
- Pączki z kurkami
- Kawa mrożona cytrynowo- goździkowa
- Nalewka cytrynowa
- Ciasto z jagodami, gruszkami i z kokosem
- Fasolka szparagowa duszona z pomidorami
- Sałatka z ciecierzyca
- Sałatka z bobem
- Sałatka śledziowa z kurkami
- Rolada biszkoptowa z borówkami
- Fasolka z grzybami leśnymi
- Nalewka goździkowa- afrodyzjak
- Stonoga- dżdżownica- ciasto przekładane
- Kotlety mięsne z grochem
- Grzebyczki staropolskie
- Słodzik dyniowy z alkoholem do kawy
- Zamrażanie owoców letnich
- Domowa czekolada
- Jaja w marynacie
- Wieprzowina w gruszkach
- Co zrobić z przypalonym mięsem?
- Sałatka z grzybów leśnych
- Polewa- gładka i elastyczna
- Sernik z gruszkami
- Żelki domowe na soku wiśniowym
- Kanapki z dyni z jeżynami i malinami
- Orzeźwiający napój Shreka- kiwi z napojem gazowanym
- Kompot z owoców letnich- truskawki i jabłka
- Zabielanie zup- Aby śmietana się nie zważyła
- Jaja po karpacku
ciekawe, może wypróbuję, chociaż smaku nie potrafie sobie wyobrazić, bardzo korzenny?
OdpowiedzUsuńNie tak bardzo korzenny. W nalewce dominuje mocny aromat koniaku, jakby trochę mocniejszy (swoje robi spirytus). Ale delikatności i oryginalności dodaje cynamon, wanilia i przede wszystkim goździki. To coś jak grzane wino, do którego dodamy odrobinę cynamonu i goździków :) Smak wówczas znacząco się różni. Podobnie w tej nalewce- pierwsze wyczuwamy zapach i smak korzennych przypraw.
OdpowiedzUsuńna pewno smakuje rewelacyjnie i jest idealna na zimę :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj