Fasolka z grzybami leśnymi

Trwa sezon na rośliny strączkowe i grzyby! Trzeba wykorzystać zatem te pyszne, zdrowe i pożywne dobrodziejstwa natury :) Poniżej przepis na zupę z białą fasolą i suszonymi grzybami leśnymi.





 Składniki:

½ kg białej fasoli
1 duża cebula
2 szklanki rosołu
2 pętka kiełbasy
½ szklanki suszonych grzybów leśnych
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki musztardy
2 łyżki czerwonego wina
2 dag mąki
2 łyżki smalcu
Sól
Pieprz
Ostra sproszkowana papryka
Liść laurowy

Wykonanie:

Fasolę i grzyby namoczyć dzień wcześniej- i ugotować. Ze smalcu i mąki zrobić zasmażkę i rozprowadzić wywarem z grzybów (ok. 0,5 szklanki). Kiełbasę i grzyby pokroić, przysmażyć z cebulą, połączyć z fasolą i zalać rosołem. Całość zaciągnąć zasmażką, przyprawić do smaku, wlać wino i zagotować.


Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz