Leczo z cukinii do słoików na zimę

Dzisiejszy dzień mianuję "dniem cukinii"! Na początek leczo z cukinii do pasteryzowania. Była to moja ulubiona potrawa studencka :) Gotowe do podania- tylko ugotować trochę ryżu czy makaronu i danie główne gotowe! Polecam- dla zapracowanych szczególnie!



Składniki
1 kg cukinii
0,5 kg fasoli lub kukurydzy
1 kg cebuli
1 kg marchewki
0,5 kg papryki
6 dużych pomidorów
1 kostka masła
Sól, pieprz, maggi,
Mały słoiczek przecieru pomidorowego


Wykonanie

Fasolę moczyć jeden dzień wcześniej, następnie gotować w osolonej wodzie do miękkości (jeżeli dodajemy kukurydzę z puszki to tylko dosypujemy do lecza pod koniec gotowania).
Cebulę, paprykę i cukinię pokroić w paski, marchew zetrzeć na tarce. Warzywa smażyć na maśle do miękkości, następnie razem z fasolą lub kukurydzą przełożyć do garnka. Dodać obrane ze skórki pomidory, przecier pomidorowy i przyprawy. Dolać odrobinę wody- 1 lub 2 szklanki- w zależności jak gęste chcemy otrzymać danie. Dusić około 30 minut pod przykryciem. Przełożyć je do słoi i pasteryzować około 20 minut.

Tradycyjna Kuchnia

2 komentarze:

  1. Też mam cukinię i przepis wydrukowałem już dla żony. Dziękuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń