Sernik z gruszkami


Gruszki to jedne z najbardziej słodkich owoców! Doskonale zaspakajają apetyt na "coś słodkiego"- więc na większości Pań- będących na diecie są zbawienne! :) Ponadto gruszki dostarczają organizmowi wiele potrzebnego błonnika, żelaza, potasu, witaminy C, A i E oraz witamin z grupy B!

Ja dziś wykorzystałam je do tradycyjnego serniczka :) Kalorie na dziś odstawiam na bok :) Mały kawałeczek rozkoszy serowo- gruszkowej jeszcze nikomu nie zaszkodził :)



Składniki:

Ciasto:

2,5 szklanki mÄ…ki
18 dag margaryny
1 łyżka smalcu
1 łyżka proszku do pieczenia
2 całe jaja
1 żółtko
Cukier wanilinowy
0,5 szklanki cukru

Masa serowa:
1 kg sera białego
2 jaja
1 szklanka cukru
1 żółtko
Budyń waniliowy
Aromat arakowy

+ 2 galaretki gruszkowe
3 duże gruszki


WYKONANIE:

Ciasto:

Do mąki wsypujemy proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, 0,5 szklanki białego cukru, dodajemy 2 jaja, żółtko i miękką margarynę ze smalcem. Ugniatamy ciasto i rozprowadzamy na blasze (wyłożoną pergaminem).


Masa serowa:

Ser mielimy, dodajemy 2 jaja, żółtko, budyń sypki, aromat i szklankę cukru. Miksujemy, aby uzyskać gładką konsystencję.

Ser przekładamy na ciasto, następnie układamy pokrojone gruszki i pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni.





Po upieczeniu ciasto odstawiamy do ostudzenia.



W między czasie przygotowujemy galaretkę i lekko tężejącą zalewamy gruszki na cieście.



Ciasto chłodzimy w lodówce.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz