Gruszki to jedne z najbardziej słodkich owoców! Doskonale zaspakajają apetyt na "coś słodkiego"- więc na większości Pań- będących na diecie są zbawienne! :) Ponadto gruszki dostarczają organizmowi wiele potrzebnego błonnika, żelaza, potasu, witaminy C, A i E oraz witamin z grupy B!
Ja dziś wykorzystałam je do tradycyjnego serniczka :) Kalorie na dziś odstawiam na bok :) Mały kawałeczek rozkoszy serowo- gruszkowej jeszcze nikomu nie zaszkodził :)
Składniki:
Ciasto:
2,5 szklanki mÄ…ki
18 dag margaryny
1 łyżka smalcu
1 łyżka proszku do pieczenia
2 całe jaja
1 żółtko
Cukier wanilinowy
0,5 szklanki cukru
Masa serowa:
1 kg sera białego
2 jaja
1 szklanka cukru
1 żółtko
Budyń waniliowy
Aromat arakowy
+ 2 galaretki gruszkowe
3 duże gruszki
WYKONANIE:
Ciasto:
Do mąki wsypujemy proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, 0,5 szklanki białego cukru, dodajemy 2 jaja, żółtko i miękką margarynę ze smalcem. Ugniatamy ciasto i rozprowadzamy na blasze (wyłożoną pergaminem).
Masa serowa:
Ser mielimy, dodajemy 2 jaja, żółtko, budyń sypki, aromat i szklankę cukru. Miksujemy, aby uzyskać gładką konsystencję.
Ser przekładamy na ciasto, następnie układamy pokrojone gruszki i pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu ciasto odstawiamy do ostudzenia.
W między czasie przygotowujemy galaretkę i lekko tężejącą zalewamy gruszki na cieście.
Ciasto chłodzimy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz