Rolada biszkoptowa z borówkami

 Sezon borówkowy trwa. Dziś coś na szybko i na słodko- rolada z biszkoptu z kremem i borówkami.






Składniki na ciasto:

4 jaja
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki tortowej
½ łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie ciasta:

Białka jaj ubić na sztywno z cukrem, dodając żółtka, następnie mąkę z proszkiem. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180°C. Gorącą roladę wykładamy na ściereczkę i zwijamy.

 Składniki pozostałe:

1 ½ szklanki śmietany kremówki
4 łyżki cukru pudru
1 szklanka borówek
2 łyżeczki żelatyny

Wykonanie kremu:

Owoce zmiksować lub lekko i rozpuścić w ¼ szklance wody. Śmietanę ubić, dodać cukier, owoce i letnią rozpuszczoną żelatynę.

Roladę delikatnie rozwinąć, rozprowadzić równomiernie przygotowany krem i ponownie zwinąć w rulon. Odłożyć w chłodne miejsce.


Tradycyjna Kuchnia

2 komentarze:

  1. Bardzo fajna roladka! Pozdrawiam i zapraszam do mnie konkurs ze smacznymi nagrodami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. :)
    Dziękuję za udział w Jagodowo Nam 5!

    OdpowiedzUsuń