Sezon borówkowy trwa. Dziś coś na szybko i na słodko- rolada z biszkoptu z kremem i borówkami.
Składniki na ciasto:
4 jaja
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki tortowej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie ciasta:
Białka jaj ubić na sztywno z cukrem, dodając żółtka, następnie mąkę z proszkiem. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180°C. Gorącą roladę wykładamy na ściereczkę i zwijamy.
Składniki pozostałe:
1 ½ szklanki śmietany kremówki
4 łyżki cukru pudru
1 szklanka borówek
2 łyżeczki żelatyny
Wykonanie kremu:
Owoce zmiksować lub lekko i rozpuścić w ¼ szklance wody. Śmietanę ubić, dodać cukier, owoce i letnią rozpuszczoną żelatynę.
Roladę delikatnie rozwinąć, rozprowadzić równomiernie przygotowany krem i ponownie zwinąć w rulon. Odłożyć w chłodne miejsce.
Bardzo fajna roladka! Pozdrawiam i zapraszam do mnie konkurs ze smacznymi nagrodami :)
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w Jagodowo Nam 5!