Smażona papryka marynowana do słoików na zimę

Uwielbiam paprykę marynowaną. Zarówno do sałatek, jako dodatek do kanapek i do wielu innych potraw! Tym razem jednak przed marynowaniem, podsmażyłam je nieco, dodając czosnek i pietruszkę. Pychota!


Składniki:

10 kg świeżej papryki
5 łyżek posiekanej natki pietruszki
3 duże główki czosnku
Około ½ kg soli
½ l oleju
2 łyżeczki octu/ duży słoik


Wykonanie:
Czosnek posiekać razem z natką. Paprykę umyć, wysuszyć i wyjąć nasiona. Z obu stron usmażyć rumieniąc z papryką na oleju i włożyć ciasno do gorących słoików. Wierzch posypać natką z czosnkiem i zalać wytworzonym ze smażenia gorącym olejem. Dodać ocet, zakręcić słoiki i odwrócić do góry dnem.

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz: