Deser migdałowy z grysiku

Dla starszych i młodszych :) Może na taką wersję grysiku przekonają się Wasze maluchy?





Składniki:


17 dag kaszy manny
10 dag płatków migdałowych
2 łyżki masła
15 dag cukru
Aromat migdałowy

Wykonanie:


Kaszę mannę wsypać na patelnię i przyrumienić. Płatki migdałowe również przyrumienić z jedną łyżką masła. W garnku zagotować 1 l wody również z jedną łyżką masła i cukrem, mieszając wlewać wrzący płyn do patelni z manną. Wsypać połowę płatków migdałowych, dodać parę kropli aromatu i gotować na bardzo wolnym ogniu aż kasza wchłonie płyn i zgęstnieje. Następnie przestudzić i wlewać do filiżanek wypłukanych zimną wodą. Zimny deser wyjąć i po ostudzeniu obsypać resztą płatków migdałowych.


Tradycyjna Kuchnia

3 komentarze:

  1. Uwielbiam mannę, czuję że by i smakował taki deserek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Deser light to deser w sam raz dla mnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. chyba większość z nas stara się dbać o linię :) ale wychodzi to różnie niestety :) ale taki deserek na pewno naszej linii nie zaszodzi :)

    OdpowiedzUsuń