Sezon letni to również sezon na przygotowywanie przetworów zimowych. Zbieranie zapasów już rozpoczęte. Dziś mizeria z ogórków gruntowych.
Składniki:
Ogórki świeże z łupiną (gruntowe)– 6 kg
Ocet- 1 szklanka
Olej- 1 szklanka
Cebula- 6 szt.
Cukier- 6 łyżek
Sól- 3 łyżki
Pieprz mielony- 3 łyżeczki
Wykonanie:
Ogórki młode poszatkować na cienkie plasterki z łupą i cebulą. Wsypać pieprz, sól, cukier, dodać olej i ocet i całość dokładnie wymieszać.
Włożyć do dużego naczynia i zostawić na noc. Następnie nakładać do słoików zalać wytworzoną zalewą i pasteryzować 20 minut
Bardzo lubię takie sałatki na zimę :)
OdpowiedzUsuńTeż takie ogóraski robię na zimę :)
OdpowiedzUsuńSałatka fantastyczna,dziękuję za przepis.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńcieszę się, że wyszło i smakuje ! :)
Usuń