Mizeria do słoików na zimę

Sezon letni to również sezon na przygotowywanie przetworów zimowych. Zbieranie zapasów już rozpoczęte. Dziś mizeria z ogórków gruntowych.



Składniki:


Ogórki świeże z łupiną (gruntowe)– 6 kg
Ocet- 1 szklanka
Olej- 1 szklanka
Cebula- 6 szt.
Cukier- 6 łyżek
Sól- 3 łyżki
Pieprz mielony- 3 łyżeczki




Wykonanie:


Ogórki młode poszatkować na cienkie plasterki z łupą i cebulą. Wsypać pieprz, sól, cukier, dodać olej i ocet i całość dokładnie wymieszać.



Włożyć do dużego naczynia i zostawić na noc. Następnie nakładać do słoików zalać wytworzoną zalewą i pasteryzować 20 minut

 

Tradycyjna Kuchnia

4 komentarze: