Cukiniowe babeczki

Tym razem cukinia w wersji zapiekanych babeczek.




Składniki:


1 kg ziemniaków
1 mała cukinia
1 pętko kiełbasy wiejskiej
15 dag sera wędzonego
Zioła prowansalskie
3 łyżki oliwy
Sól
Pieprz


Przygotowanie:


Ziemniaki ugotować w łupinach w osolonej wodzie. Po wystudzeniu obrać ze skórki i przekroić na połowy po czym wydrążyć środki. Następnie pokroić kiełbasę w kosteczkę i nałożyć do wydrążonych ziemniaków.



W między czasie cukinię pokroić na grube plastry polać oliwą i doprawić ziołami, solą i pieprzem- odstawić na pół godziny.



Rozgrzać piekarnik do 160 stopni, ułożyć ziemniaczki na brytfance, na wierzch położyć doprawione cukinie. Zapiekać 25 minut.



Wyłączyć piekarnik, po czym dodać plastry sera i pozostawić jeszcze około 10 minut w rozgrzanym piekarniku- do stopnienia sera.




Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz