Sałatka z ciecierzyca

Ciecierzyca jest rodzajem roślin strączkowych. Jest uprawiana i spożywana na całym świecie. W Polsce nie jest jeszcze tak popularna jak np. fasolka szparagowa, bób czy fasola zwykła jednak coraz częściej można spotkać się z jej entuzjastami- zwłaszcza wśród wegetarian (jest świetnym zamiennikiem mięsa, zawiera bowiem bogaty skład aminokwasowy).



Składniki:

½ kg młodych ziemniaków
1 puszka ciecierzycy marynowanej (lub gotowanej świeżej)
1 słoiczek czarnych oliwek
Zmiażdżony czosnek (niekoniecznie)
1 torebka sosu francuskiego

 Wykonanie:

Młode ziemniaki ugotować (lecz nie rozgotować) i pokroić w kostkę. Wymieszać z ciecierzycą i oliwkami. Następnie przygotować gotowy sos według opisu na opakowaniu, całość wymieszać i dodać do sałaty. Odłożyć w chłodne miejsce na co najmniej godzinę.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz