Placuszki miętowe z cukinii

 Kolejna odsłona pysznej, letniej cukinii- tym razem w formie smażonych placuszków z dodatkiem aromatycznej mięty.



Składniki
1 średnia cukinia
1 cebula
1 jajo
5 łyżek bułki tartej
15 dag sera żółtego
0,5 łyżeczki kropli miętowych lub kilka listków posiekanej świeżej mięty
Sól, pieprz i olej do smażenia

Wykonanie

Cukinię umyć i obrać ze skórki. Następnie zetrzeć ją na tarce, dodać sól i odstawić na około 30 minut (aż puści sok). Po upływie czasu odsączyć sok z cukinii, dodać jajko, bułkę tartą, starty (lub drobno pokrojony) ser, krople miętowe (lub świeżą miętę) i przyprawy.



Rozgrzać olej na patelni i smażyć placuszki do zarumienienia.
Podawać ze śmietaną lub jogurtem naturalnym.

 

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz