Zamrażanie jest jednym z najkorzystniejszym sposobów na utrwalenie żywności. Pozwala w maksymalnym stopniu zachować odżywcze i dietetyczne walory świeżych produktów.
Sezon letni obfituje bogactwem różnorodnych smaków. Wykorzystujemy owoce rzecz jasna na bieżąco do wielu potraw, deserów oraz przetworów. Ale warto jednak pomyśleć o zimie i przygotować małe zapasy mrożonych witamin.
Zanim zamrozimy owoce warto zapoznać się z kilkoma "złotymi regułami zamrażania":
- zamrażaj owoce tylko najwyższej jakości- przede wszystkim świeże! Przechowywanie niepełnowartościowych produktów to tylko strata miejsca w zamrażarce.
- pomyśl o odpowiednim opakowaniu- nie przepuszczających wilgoci (przed zamknięciem usuń z opakowania jak najwięcej powietrza)
- opisz zawartość mrożonych pakunków i wpisz daty!
- przestrzegaj określonego czasu przechowywania.
AGREST
Najlepiej zamrażać owoce agrestu lekko niedojrzałe. Można go zamrozić w całości, jako duszone lub zalane syropem.
Owoce umyć w zimnej wodzie i najpierw zamrozić na tacy, dopiero jak stwardnieją przesypać do woreczków. Opisać opakowanie i włożyć do zamrażarki.
Jeżeli chcemy przechowywać je zalene w syropie lub jako duszone to koniecznie należy usunąć ogonki owoców (zalane w syropie: proporcje: 175g cukru na 45 dag ogrestu). W takiej formie należy umieścić owoce w twardym pojemniku.
Czas przechowywania: 12 miesięcy
JEŻYNY
Zamrażamy owoce dojrzałe, o głębokim czarnym kolorze. Unikaj miękkich, przejrzałych oraz niedojrzałych owoców. Można je zamrażać podobnie jak agrest: w całości, jako duszone lub zalane syropem.
Sposób zamrażania analogiczny jak wyżej (proporcje: 100-175 g cukru na 450 g owoców).
Czas przechowywania: całe owoce 12 miesięcy, puree 8 miesięcy
MALINY
Do mrożenia wybieramy maliny dojrzałe (kształtne, zdrowe, nie przejrzałe). Najzdrowsze zamrażaj w całości. Te lekko przejrzałe można zamrozić w postaci puree (100 g cukru na 450 g owoców- maliny na puree najpierw przetrzeć przez sito aby usunąć pestki).
Całe owoce można zamrozić luzem lub w cukrze. Sposób zamrażania analogiczny jak wyżej (proporcje: 100-175 g cukru na 450 g owoców).
Czas przechowywania: całe owoce 12 miesięcy
GRUSZKI
Do mrożenia wybieramy owoce dojrzałe (twarde, nie przejrzałe)
Owoce obrać, pokroić na mniejsze kawałki, usunąć pestki. Następnie gototwać w wodzie z cukrem około minuty. Dodać odrobinę kwasku cytrynowego lub soku z cytryny (zapobiega to ściemieniu). Wystudzone owoce przełożyć do sztywnych opakowań. Opisać i włożyć do zamrażarki.
Czas przechowywania: 8 miesięcy
MORELE
Zamrażamy twarde, dojrzałe, jędrne owoce (najlepiej równo zabarwione). Można je zamrażać: w cukrze, jako duszone, w syropie lub jako puree.
Owoce umyć, wytrzeć (można obrać ale niekoniecznie), przekroić na połowy i usunąć pestki. Lekko skropić sokiem z cytryny.
Morele w cukrze mieszamy w poporcji: 225 g na 1 kg owoców. Przechowujemy w sztywnych pojemnikach lub polietylenowych torkach. Pamiętajmy o opisaniu opakowania.
Duszone: owoce obrać, wyjąć pestki i dusić aż będą miękkie- 100 ml wody na każdy kilogram owoców (wodę lekko cukrujemy). Wystudzone, przekładamy do sztywnych pojemników.
Puree: zmiksować obrane, ugotowane owoce (lub przetrzeć przez sito).
W syropie: Kawałki owoców zalać średnio mocnym syropem z cukru i wody. Przechowywać w sztywnym pojemniku.
Pamiętajmy o opisaniu opakowania.
Czas przechowywania: 12 miesięcy
POŻECZKI
Zamrażamy okrągłe, dojrzałe, jędrne owoce (unikajmy pomarszczonych, przejrzałych lub zduszonych). Można je zamrażać: całe, w cukrze, jako duszone, jako puree lub jako sok.
Owoce oddzielić od szpulek.
Całe owoce: Owoce umyć w zimnej wodzie i najpierw zamrozić na tacy, dopiero jak stwardnieją przesypać do woreczków. Opisać opakowanie i włożyć do zamrażarki.
W cukrze: owoce posypać cukrem (proporcje 100-175 g cukru na 450 g pożeczek)
W syropie: owoce wsypać do twardych pojemników i zalać syropem (nasycenie według upodobania).
Duszone: gotować w minimalnej ilości wody, dodać cukru do smaku, wystudzić, przełożyć do pojemników.
Puree: tj. duszone, następnie przepuścić przez sito lub zmiksować (w celu usunięcia pestek)
Sok: na sok najlepiej nadają się czarne pożeczki. Owoce zalać wodą (tak aby je przykryła), gotować, przetrzeć przez sito lub zmiksować, odcedzić przez gazę (wtedy otrzymujemy klarowny sok). Przelać do pojemników.
Czas przechowywania: 12 miesięcy, puree 8 miesięcy
TRUSKAWKI
Zamrażamy dojrzałe, zdrowe owoce.
Usunąć listki, umyć, wysuszyć. Można je mrozić całe, pokrojone lub zmiksowane.
Zamrażamy owoce na tacy, gdy będą już twarde możemy przesypać do pojemników lub torebek.
W cukrze: przesypane owoce do pojemników posypujemy cukrem (proporcje: 100 g cukru na 450 g owoców).
Czas przechowywania: 12 miesięcy
W opracowaniu tego posta pomogła mi książka "Co i jak zamrażać.. A można wszystko!"- Carol Bowen, Świat Książki
Polecany post
Zadbaj o stosowne orzeźwienie
Wciąż mamy lato. Wysokie temperatury nie odpuszczają. W związku z powyższym musimy zadbać o orzeźwienie oraz odpowiednie nawodnienie naszego...
szukaj
\
Alkohole
Artykuły
Bakłażan
BEZ GLUTENU
Borówki
Botwinka
Bób
Brokuł
Burak
Chleby/bułki-pieczywo
Ciasta i Desery
Cukiniowe
Czereśnie
Czyszczenie
dla dzieci
Dla niemowląt
Dodatki
Dyniowe
Dziecięce fantazje
Dzień Matki
Fasolowe
Fast food
Faszerowane
Fit
Grillowe
Gruszki
Grzybowe
Impreza
Indyk
Inne
Jednogarnkowe
Jeżyny
Kabaczek
Kalafiorowe
Kalarepa
Kapuściane
Kasza
kolacja
KONKURS
Konkurs- Kuchnia PRLu
Kotlety
Kuchnia Świata
Kurczak
Leczo
Light
Makarony
Makowiec
Maliny
Masy i kremy
Matki karmiące
Mączne
Mięsne
Morele
muffiny
Nalewki
Napoje
Niedzielny obiad
Obiad
Obiad w 30 minut
Omlety
Owoce
papryka
Patison
pączki
Piątkowy obiad
Pomysły
Porzeczki
Potrawy
Promocje
Przechowywanie
przekąska
Przetwory
Przystawki
Rabarbarowe
Racuchy
Rybne
Rzodkiewka
Sałatki
Serniki
Smoothies
Sosy
Sushi
Szarlotki
Szpinak
Śliwki
Śniadania
Tanie gotowanie
Truskawkowe
Video
Walentynki
warzywne
wegetariańskie
Wielkanoc
Wielkanoc- ciasta
Wielkanoc- inne
Wielkanoc- zupy
Wigilia i Święta
Wiśnie
Z Jajem
Zamrażanie
Zapiekanka
Zdrowie
Zestaw obiadowy
Zestaw obiadowy dietetyczny
Zielony groszek
Ziemniaczane
Zupy
Popular Posts
Blog Archive
-
►
2019
(20)
- ► października (1)
-
►
2018
(192)
- ► października (1)
-
►
2017
(38)
- ► października (7)
-
►
2016
(405)
- ► października (25)
-
►
2015
(403)
- ► października (29)
-
►
2014
(253)
- ► października (10)
-
▼
2013
(333)
- ► października (22)
-
▼
lipca
(50)
- Sałatka warzywna na zimę do słoików- w przecierze ...
- Jabłka tarte do słoików na zimę
- Sos słodko- kwaśny do słoików na zimę- RELISH
- Smażona papryka marynowana do słoików na zimę
- Dżem morelowy EKSPRESOWO
- Placuszki miętowe z cukinii
- Krążki cukiniowe smażone na głębokim oleju
- Młoda cukinia marynowana- na zimę do słoików
- Cukiniowe babeczki
- Leczo z cukinii do słoików na zimę
- Ćwikła z papryką do słoików na zimę
- Sernik bez sera
- Prawdziwy sos boloński domowej roboty BOLOGNESE
- Wiśnie w żelu do słoików na zimę
- Mizeria do słoików na zimę
- Kurczak faszerowany
- Deser migdałowy z grysiku
- Chlebek jogurtowy z truskawkami
- Fritatta makaronowa- czyli omlet po studencku inaczej
- Pijany karaś
- Chlebek kukurydziany z jeżynami
- Pączki z kurkami
- Kawa mrożona cytrynowo- goździkowa
- Nalewka cytrynowa
- Ciasto z jagodami, gruszkami i z kokosem
- Fasolka szparagowa duszona z pomidorami
- Sałatka z ciecierzyca
- Sałatka z bobem
- Sałatka śledziowa z kurkami
- Rolada biszkoptowa z borówkami
- Fasolka z grzybami leśnymi
- Nalewka goździkowa- afrodyzjak
- Stonoga- dżdżownica- ciasto przekładane
- Kotlety mięsne z grochem
- Grzebyczki staropolskie
- Słodzik dyniowy z alkoholem do kawy
- Zamrażanie owoców letnich
- Domowa czekolada
- Jaja w marynacie
- Wieprzowina w gruszkach
- Co zrobić z przypalonym mięsem?
- Sałatka z grzybów leśnych
- Polewa- gładka i elastyczna
- Sernik z gruszkami
- Żelki domowe na soku wiśniowym
- Kanapki z dyni z jeżynami i malinami
- Orzeźwiający napój Shreka- kiwi z napojem gazowanym
- Kompot z owoców letnich- truskawki i jabłka
- Zabielanie zup- Aby śmietana się nie zważyła
- Jaja po karpacku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz