Kurczak faszerowany

Dziś troszkę poszalałam z obiadem :) Miałam ochotę na pilaw- słynną potrawę kuchni wschodu (ryż gotowany z warzywami, mięsem z dodatkiem rozmaitych przypraw i ziół- głównie curry). Tym razem zamiast wkroić mięso do ryżu, zrobiłam na odwrót :) Aromatyczny ryż z warzywami wsadziłam w sam środek kurczaka !





Składniki:

1 mały kurczak
Pęczek włoszczyzny
1 łyżeczka curry
5 łyżeczek oliwy
1 szklanka ryżu
½ szklanki żurawiny
2 łyżki płatków migdałowych
2 szklanki rosołu
Sól
Pieprz

Wykonanie:

Kurczaka ugotować z dodatkiem włoszczyzny i soli (bez kapusty). Ryż opłukać i obsmażyć na rozgrzanym oleju, następnie wlać rosół. Przyprawić potrawę curry, pieprzem i wsypać żurawinę. Gotować na wolnym ogniu 25 minut aż ryż wchłonie płyn. Ugotowanego kurczaka wyjąć, zrumienić chwilę w piekarniku i posypać wcześniej usmażonymi na maśle płatkami migdałowymi. Przełożyć mięso i obłożyć ciepłym przyprawionym ryżem.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz