Fritatta makaronowa- czyli omlet po studencku inaczej

Co zrobić z makaronem, który został z obiadu z dnia poprzedniego?
Fritattę makaronową! Czyli połączenie zapiekanki z omletem :) To genialny pomysł na pyszne i pożywne śniadanie!


Składniki:


1 cebula
5 plastrów wędzonego boczku
25 dag makaronu nitki
10 dag tartego parmezanu
4 jajka
Oliwa z oliwek
Natka pietruszki
Sól, pieprz

Wykonanie:

Cebulę i boczek drobno pokroić. Makaron wymieszać z dwoma łyżkami parmezanu. Dodać cebulę, boczek, dwie łyżki oliwy, wymieszać i ostudzić. Jaja roztrzepać z solą i pieprzem, wlać do makaronu i wymieszać. Na dużej patelni rozgrzać oliwę nałożyć połowę masy i smażyć na wolnym ogniu około 5 minut. Podsmażony omlet zsunąć na talerz, przewrócić i dosmażyć. W ten sam sposób usmażyć resztę masy. Omlety posypać pozostałym serem.


Tradycyjna Kuchnia

2 komentarze:

  1. robiłam kiedyś taki makaronowy omlet! jest pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zgadza siÄ™ :) i do tego szybki w wykonaniu i prosty :)

      Usuń