W diecie bardziej rygorystycznej polecam zastąpienie cukru fruktozą (można ją zakupić w postaci drobnych kryształków- mają bardzo niski indeks glikemiczny), oczywiście rezygnacji z słodkiej, bogatej w cukry komfitury oraz bitej śmietany.
Gwarantuje, że sam chlebek jogurtowy smakuje wybornie :)
Składniki:
75 dag mÄ…ki
25 dag masła
15 cukru
6 jaj
250 ml jogurtu naturalnego odtłuszczonego
2 łyżki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
konfitura
truskawki
Wykonanie:
MasÅ‚o utrzeć z żółtkami i cukrem, nastÄ™pnie powoli wsypywać mÄ…kÄ™, proszek, sodÄ™ i wlać jogurt. BiaÅ‚ka ubić na sztywno i wymieszać z ciastem bardzo delikatnie. Piec w temperaturze 170°C okoÅ‚o 40 minut. Podawać z konfiturÄ…, a w sezonie np. z musem truskawkowym i bitÄ… Å›mietanÄ….
Piękny i pyszny:)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda
OdpowiedzUsuń