Placki ziemniaczane z chili

Przepis mojego taty, placki wyszły smaczne a zarazem są proste w wykonaniu.

Składniki:

Ziemniaki 1 kg
Papryczka chili 1 szt.
Natka pietruszki ½ pęczka
Jajko 1 szt.
Cebula czerwona ½ szt.
Mąka ziemniaczana ½   szklanki
Sól i pieprz do smaku
Jogurt naturalny (typu greckiego)
Cukier trzcinowy
Smalec lub olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:

Ziemniaki, cebulę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Papryczkę chili, natkę pietruszki drobno posiekać. Masę ziemniaczaną przełożyć na sitko i odsączyć. Następnie przełożyć do miski, wbić jajko, wsypać mąkę, dodać posiekaną papryczkę chili i natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz, smażyć cienkie placuszki na wolnym ogniu z obu stron by stały się chrupiące.  Placuszki będą odrobinę ostre, więc najlepiej zastosować jako dodatek gęsty jogurt naturalny posypany cukrem trzcinowym.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz