Bogracz drobiowy na białym winie

Kolejny mój przepis na smaczną i aromatyczną przekąskę na zakończenie karnawału.

Składniki:

2 podwójne filety z kurczaka
4 białe cebule
1 kg pomidorów
3 czerwone papryki
½ butelki białego wytrawnego wina
1 kg ziemniaków
sól i pieprz do smaku
papryka mielona słodka lub ostra do smaku
4-5 łyżek oleju

Wykonanie:

Cebulę drobno posiekać, zaś mięso i oczyszczoną paprykę pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i również pokroić. Na rozgrzanym oleju zrumienić cebulę, wrzucić mięso i zrumienić. Po czym dodać paprykę, pomidory, przyprawić do smaku, wlać wino i dusić pod przykryciem do miękkości. Pod koniec dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, podlać wodą i ugotować potrawę do miękkości i w razie potrzeby doprawić do smaku i podawać.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz