Wieprzowina w gruszkach

Mięso i owoce to idealnie dobrana para. Wbrew pozorom nie jest to współczesny wynalazek, bowiem już w kuchni staropolskiej jadało się mięsa z dodatkiem jabłek, porzeczek i innych owoców! Połączenie aromatycznej wieprzowiny z soczystymi gruszkami smakuje po prostu wybornie!




Składniki:
25 dag wieprzowiny bez kości
2 kostki mięsne
0,5 kg gruszek
3 łyżeczki cukru
1 laska cynamonu
4 dag margaryny
1 litr wody
3 dag mÄ…ki pszennej
3 dag soli

Wykonanie:

Mięso umyć pod bieżącą wodą i ugotować w lekko osolonej wodzie (pod koniec gotowania dodać kostki). W między czasie gruszki umyć obrać, podzielić na ćwiartki i wyjąć gniazda nasienne. Mięso wyjąć z wywaru i podzielić na mniejsze kawałki, po czym ponownie wrzucić do wywaru razem z gruszkami i laską cynamonu. Dusić do miękkości.



 Z masÅ‚a i mÄ…ki zrobić zasmażkÄ™, zagęścić niÄ… potrawÄ™ i przyprawić solÄ… i cukrem do smaku.



Podawać na ciepło (np. z kluskami)

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz