Sałatka warzywna na zimę do słoików- w przecierze własnym

Kolejną tradycją, przetworem który musi koniecznie znaleźć się w mojej spiżarce jest oczywiście sałatka warzywna. Jako dodatek do obiadów używam jej bardzo często.



Składniki:

3 kg czerwonych dojrzałych pomidorów
1, 20 kg cebuli
1, 20 kg kapusty
1, 20 kg ogórków gruntowych
1 mięsisty pomidor
20 dag cukru
1 szklanka octu
Sól do smaku
Liść laurowy

Wykonanie:

Cebulę, kapustę i ogórki drobno poszatkować posolić do smaku i odstawić na 24 godziny. Następnie pomidory pokroić, rozgotować i przetrzeć przez sitko. Do gotowego przecieru włożyć odciśnięte warzywa z jednym pokrojonym pomidorem, zagotować, dodać cukier ocet, liść, pieprz i gotować 20 minut. Gorącą sałatkę nakładać do słoi, odwrócić do góry dnem- nie pasteryzować.

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz:

  1. świetny przepis, z pewnoscia wart wyprubowania :)
    http://butterfly-cook.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń