Składniki:
Ø 10 jaja
Ø ½ wody
Ø 1 mała cebula
Ø 4 łyżki soli
Ø 2 łyżki octu
Ø 4 ząbki czosnku
Ø 2 liście laurowe
Ø kawałek chrzanu
Ø ziele angielskie
Ø papryczka chile świeża lub suszona
Ø ewentualnie świeże zioła
Wykonanie zalewy:
Zagotowujemy wodÄ™ z octem, solÄ… i przyprawami.
Jaja gotujemy na twardo studzimy, tłuczemy skorupki, popękane jajka wkładamy do słoika i wlewamy gorącą zalewą. Słój zatykamy i pozostawiamy w chłodnym miejscu przynajmniej na trzy dni. Potem wyjmujemy i obieramy- nie solimy.
Tym razem dodatkowo eksperymentowałam z przyprawami. Jak widać na zdjeciu (zielony listek) dodałam tzw. anginkę- pelargonię pachnącą. Dodaje ją dla aromatu- charakterystyczną cechą tej rośliny jest silny,różany,cytrynowy,aromatyczny i orzeźwiający zapach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz