Tradycyjna kuchnia
  • Główna
  • O mnie
  • Współpraca
  • Posiłki
    • Grzybowe
    • Jednogarnkowe
    • Mięsne
    • Makaronowe
    • Mączne
    • Rybne
    • Sałatki, sukrówki
    • Śniadaniowe
    • Zupy
  • Sezonowe Warzywa
    • Botwinka
    • Burak
    • Bób
    • Brokuł
    • Cukinia
    • Dynia
    • Fasolka
    • Rzodkiewka
    • Kapusta
    • Kalarepa
    • Kalafior
    • Zielony Groszek
    • Szpinak
  • Sezonowe Owoce
    • Czereśnie
    • Gruszki
    • Morele
    • Maliny
    • Jagody/ Borówki
    • Truskawki
    • Porzeczki
    • Rabarbar
    • Wiśnie
  • Video
  • Ostatnie przepisy
Kolejną tradycją, przetworem który musi koniecznie znaleźć się w mojej spiżarce jest oczywiście sałatka warzywna. Jako dodatek do obiadów używam jej bardzo często.



Składniki:

3 kg czerwonych dojrzałych pomidorów
1, 20 kg cebuli
1, 20 kg kapusty
1, 20 kg ogórków gruntowych
1 mięsisty pomidor
20 dag cukru
1 szklanka octu
Sól do smaku
Liść laurowy

Wykonanie:

Cebulę, kapustę i ogórki drobno poszatkować posolić do smaku i odstawić na 24 godziny. Następnie pomidory pokroić, rozgotować i przetrzeć przez sitko. Do gotowego przecieru włożyć odciśnięte warzywa z jednym pokrojonym pomidorem, zagotować, dodać cukier ocet, liść, pieprz i gotować 20 minut. Gorącą sałatkę nakładać do słoi, odwrócić do góry dnem- nie pasteryzować.

Tradycyjnie jak co roku wśród moich przetworów zimowych muszą znaleźć się jabłka tarte. Są pyszne, zarówno do kanapek, naleśników i co najważniejsze do szarlotki! Polecam!



Składniki:

1 kg jabłek
30 dag cukru
Cukier waniliowy lub cynamon
1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego

Wykonanie:

Jabłka obrać, pokroić na kawałki i odrzucić gniazdka nasienne. Włożyć do garnka, podlać kilkoma łyżkami wody i dusić aż się całkiem rozpadną. Dodać cukier i cynamon, mieszać aż marmolada stanie się gęsta. Dodać kwasek, przełożyć do wyparzonych słoików, odwrócić do góry dnem i przechowywać w ciemnym chłodnym miejscu. Możemy również jabłka upiec w piekarniku w temperaturze 150°C, (lecz bez wody) około pół godziny. Wtedy 10 minut przed końcem pieczenia doprawić.
"Relish" (z ang.przysmak) jest sosem sporządzonym na bazie owoców lub warzyw. Może posiadać różną konsystencję: od gładkiej do zawierającej duże kawałki składników. Także może różnić się smakiem: od łagodnego, słodkiego po bardzo pikantny.

Ja zdecydowałam się na warzywną mieszankę słodko- kwaśną z dodatkiem lekkiej pikanterii (ostra papryczka chilli)
Dzięki tej potrawie mam gotowy obiad na leniwe dni cały rok :) Wystarczy podgrzać i podawać z makaronem lub sosem. Rewelacja!



Składniki:

60 dag czerwonej papryki
60 dag zielonej papryki
1 kg pomidorów
40 dag cebuli
6 ząbków czosnku
30 dag cukru
½ Litra octu
Przyprawy (po 2 łyżki): sól, imbir, czerwona papryka (słodka lub ostra)
1 łyżka pieprzu
1 i ½ łyżeczki curry
20 dag rodzynek
4 łyżki oliwy

Wykonanie:

Warzywa pokroić, dodać przyprawy i oliwę. Gotować ok. 30 minut. Gorące nakładać do słoików. Pasteryzować.

Uwielbiam paprykę marynowaną. Zarówno do sałatek, jako dodatek do kanapek i do wielu innych potraw! Tym razem jednak przed marynowaniem, podsmażyłam je nieco, dodając czosnek i pietruszkę. Pychota!


Składniki:

10 kg świeżej papryki
5 łyżek posiekanej natki pietruszki
3 duże główki czosnku
Około ½ kg soli
½ l oleju
2 łyżeczki octu/ duży słoik


Wykonanie:
Czosnek posiekać razem z natką. Paprykę umyć, wysuszyć i wyjąć nasiona. Z obu stron usmażyć rumieniąc z papryką na oleju i włożyć ciasno do gorących słoików. Wierzch posypać natką z czosnkiem i zalać wytworzonym ze smażenia gorącym olejem. Dodać ocet, zakręcić słoiki i odwrócić do góry dnem.
W tym roku kolejny wysyp moreli. Nie ma sposobności aby je wszystkie na bieżąco zjadać. Najlepszym sposobem jest uwięzienie ich w słoikach, przedłużając jednocześnie przydatności do ich spożycia. Szybki, łatwy i sprawdzony sposób na domowy dżem morelowy!


 Kolejna odsłona pysznej, letniej cukinii- tym razem w formie smażonych placuszków z dodatkiem aromatycznej mięty.



Składniki
1 średnia cukinia
1 cebula
1 jajo
5 łyżek bułki tartej
15 dag sera żółtego
0,5 łyżeczki kropli miętowych lub kilka listków posiekanej świeżej mięty
Sól, pieprz i olej do smażenia

Wykonanie

Cukinię umyć i obrać ze skórki. Następnie zetrzeć ją na tarce, dodać sól i odstawić na około 30 minut (aż puści sok). Po upływie czasu odsączyć sok z cukinii, dodać jajko, bułkę tartą, starty (lub drobno pokrojony) ser, krople miętowe (lub świeżą miętę) i przyprawy.



Rozgrzać olej na patelni i smażyć placuszki do zarumienienia.
Podawać ze śmietaną lub jogurtem naturalnym.

 

Dzień cukinii cd...- pyszne, chrupiące, zdrowe krążki z młodej cukinii.


Kolejne przetwory- tym razem tak jak wspominałam dziś wszystko z cukinii! zatem sałatka z młodej cukinii do słoików na zimę!



Składniki
5 kg młodej cukinii
5 cebul
3 łyżki soli
2,5 szklanki cukru
2 szklanki octu
Łyżeczka słodkiej papryki
Łyżeczka ostrej papryki
Łyżeczka pieprzu mielonego
1 łyżka zielonego kopru
1 sos koperkowo ziołowy

Wykonanie:

Cukinię pokroić (bez obierania) w plastry. Cebulę posiekać drobno. Warzywa wymieszać, dodać przyprawy i odstawić na dwie godziny. Nakładać do słoików i pasteryzować około 20 minut.

 

Tym razem cukinia w wersji zapiekanych babeczek.


Dzisiejszy dzień mianuję "dniem cukinii"! Na początek leczo z cukinii do pasteryzowania. Była to moja ulubiona potrawa studencka :) Gotowe do podania- tylko ugotować trochę ryżu czy makaronu i danie główne gotowe! Polecam- dla zapracowanych szczególnie!



Składniki
1 kg cukinii
0,5 kg fasoli lub kukurydzy
1 kg cebuli
1 kg marchewki
0,5 kg papryki
6 dużych pomidorów
1 kostka masła
Sól, pieprz, maggi,
Mały słoiczek przecieru pomidorowego


Wykonanie

Fasolę moczyć jeden dzień wcześniej, następnie gotować w osolonej wodzie do miękkości (jeżeli dodajemy kukurydzę z puszki to tylko dosypujemy do lecza pod koniec gotowania).
Cebulę, paprykę i cukinię pokroić w paski, marchew zetrzeć na tarce. Warzywa smażyć na maśle do miękkości, następnie razem z fasolą lub kukurydzą przełożyć do garnka. Dodać obrane ze skórki pomidory, przecier pomidorowy i przyprawy. Dolać odrobinę wody- 1 lub 2 szklanki- w zależności jak gęste chcemy otrzymać danie. Dusić około 30 minut pod przykryciem. Przełożyć je do słoi i pasteryzować około 20 minut.

Co roku tradycyjne robię ćwikłę na zimę. Tym razem urozmaiciłam nieco ten przepis- dodając paprykę i cebulę. Przyznam, że smak jest rewelacyjny!


To ciasto nazywam serniczkiem, choć w składzie nie ma sera. Jednak smakuje i wygląda bardzo podobnie. W sezonie letnim można zrobić go z dowolnymi owocami. Ja dziś użyłam smacznych jeżyn.


Sos boloński, jak sama nazwa wskazuje pochodzi z włoskiej Bolonii. Jest szeroko znany na całym świecie i przez większość uwielbiany. Klasyka w czystej postaci. Podstawą w sosie jest oczywiście mięso, pomidory i czerwone wino wytrawne. Ja dziś prezentuje przepis na pyszny, prawdziwie włoski sos bolognese.


Składniki:

25 dag mięsa z szynki
5 dag wędzonki
1 cebula
1 marchewka
½ szklanki rosołu z kostki
1 kieliszek czerwonego wina
4 łyżki oliwy
2 łyżki przecieru pomidorowego
10 dag pieczarek
2 łyżki mąki
2 ząbki czosnku
2 pomidory
Natka pietruszki
Sól
Pieprz
Gałka muszkatołowa


Wykonanie:

Zmielić mięso, wędzonkę, marchewkę i poddusić na oliwie z czosnkiem i posiekaną cebulą. Dodać drobno pokrojone lub starte pieczarki, pokrojone pomidory (obrane ze skróki) i dusić pod przykryciem około 20 minut. Następnie oprószyć mąką mieszając i podrumienić. Wlać wino, rosół, przecier i gotować na bardzo wolnym ogniu około godziny. Przyprawić solą, pieprzem, gałką, posypać natką lub świeżymi ziołami.

Kolejna odsłona przygotowań zapasów zimowych. Tym razem coś na słodko- kwaśno;) Wiśnie w żelu!


Sezon letni to również sezon na przygotowywanie przetworów zimowych. Zbieranie zapasów już rozpoczęte. Dziś mizeria z ogórków gruntowych.



Dziś troszkę poszalałam z obiadem :) Miałam ochotę na pilaw- słynną potrawę kuchni wschodu (ryż gotowany z warzywami, mięsem z dodatkiem rozmaitych przypraw i ziół- głównie curry). Tym razem zamiast wkroić mięso do ryżu, zrobiłam na odwrót :) Aromatyczny ryż z warzywami wsadziłam w sam środek kurczaka !



Dla starszych i młodszych :) Może na taką wersję grysiku przekonają się Wasze maluchy?


Zatstanawiałam się co dziś zrobić na szybko, słodkiego, ale jednocześnie nie bardzo kalorycznego- efektem tego jest lekki chlebek jogurtowy podany z truskawkami. Smacznego :)
W diecie bardziej rygorystycznej polecam zastąpienie cukru fruktozą (można ją zakupić w postaci drobnych kryształków- mają bardzo niski indeks glikemiczny), oczywiście rezygnacji z słodkiej, bogatej w cukry komfitury oraz bitej śmietany.
Gwarantuje, że sam chlebek jogurtowy smakuje wybornie :)



Składniki:

75 dag mąki
25 dag masła
15 cukru
6 jaj
250 ml jogurtu naturalnego odtłuszczonego
2 łyżki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
konfitura
truskawki


Wykonanie:

Masło utrzeć z żółtkami i cukrem, następnie powoli wsypywać mąkę, proszek, sodę i wlać jogurt. Białka ubić na sztywno i wymieszać z ciastem bardzo delikatnie. Piec w temperaturze 170°C około 40 minut. Podawać z konfiturą, a w sezonie np. z musem truskawkowym i bitą śmietaną.

Co zrobić z makaronem, który został z obiadu z dnia poprzedniego?
Fritattę makaronową! Czyli połączenie zapiekanki z omletem :) To genialny pomysł na pyszne i pożywne śniadanie!

Z racji cudnej pogody wybraliśmy się rybki. Zaowocowało to dorodnym, smacznym karasiem. Efekt prezentuje poniżej.



Składniki:

1 karaś 4 ząbki czosnku
¾ szklanki białego wytrawnego wina
3 łyżki oleju
Sól
Pieprz

Wykonanie:
Sprawioną i oczyszczoną rybę dobrze nasolić wewnątrz i zewnątrz- odstawić na dwie godziny. Czosnek rozetrzeć, włożyć do ryby, posmarować olejem i posypać pieprzem. Piec około 30 minut w temperaturze 170 stopni i podlewać w czasie pieczenia winem.
Mąkę kukurydzianą otrzymuje się z przemiału kukurydzy. Jej zastosowanie szczególnie istotne jest w diecie bezglutenowej. Ja dziś prezentuję słodki przysmak z jej użyciem.


Chyba każdy z nas uwielbia pyszne, puszyste pączki :) Ja również jestem ich miłośniczką. Z racji tegorocznego wysypu grzybów, nadzienie zrobiłam z kurek.


Kawa mrożona na upalny weekend idealnie ugasi pragnienie. Polecam z dodatkiem cytryny, goździków i słodkiego likieru!



Składniki:

1/3 cytryny
Kilka goździków
2 łyżeczki brązowego cukru
30 ml likieru (najlepiej kawowego lub cytrynowego)
1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
bita śmietana

Wykonanie:

Cytrynę umyć i wykroić dwa plastry, a z reszty wycisnąć sok. Plasterki naszpikować goździkami i włożyć do garnuszka, zasypać cukrem i dodać wyciśnięty sok. Całość gotować na wolnym ogniu około 2-3 minuty (do czasu zgęstnienia soku). Po czym dodać likier i wymieszać. W szklance zaparzyć kawę i dodać syrop cytrynowy. Na wierzch dodać ubitą śmietanę i przyozdobić plasterkiem cytryny.



 Kawa...i co dalej?
Dla ochłody
Do jesieni już nie tak daleko, chłodniejsze dni za kilka, krótkich miesięcy. Zatem muszę uzupełnić swój zapas nalewkowy :) Dziś robiłam tradycyjną nalewkę cytrynową. Mam nadzieje, że wyjdzie taka smaczna jak rok temu. Zdjęcie prezentuje dzisiejsze zdjecia (nadająca się do spożycia nalewka będzie oczywiście bardziej mętna (miód), o zółtawym zabarwieniu (cytryna)). Poczekajmy zatem te kilka tygodni :)




Składniki:
1/2 litra wódki
1/2 szklanki miodu
3 cytryny

Wykonanie:

Dwie cytryny umyć i obrać ze skórki (zostawiając biały miąższ), pokroić i zalać alkoholem. Pozostawić w ciepłym, słonecznym miejscu na 3 dni, po czym odcedzić i dodać sok z jeszcze jednej cytryny i miód. Po miesiącu przefiltrować i rozlać do buteleczek.


Dziś coś na szybko i na słodko do kawy. Z dodatkiem sezonowych jagód i soczystych gruszek.


Uwielbiam sezon na rośliny strączkowe! Głównie ze względu na pyszną fasolkę szparagową, która w dodatku jest bardzo wartościowa i niskokaloryczna.



Składniki:

1 kg fasolki szparagowej
3 cebule
3 ząbki czosnku
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 mięsisty pomidor
Sól
Pieprz
Olej do smażenia
Świeża mięta

Wykonanie:

Fasolkę umyć i zeszklić na oleju razem z pokrojoną cebulą. Dodać koncentrat pomidorowy, przyprawić do smaku i dusić pod przykryciem 15 minut. Smażyć do miękkości, posypać świeżą miętą i obłożyć pokrojonym pomidorem.

Warzywa Strączkowe - edycja letnia
Ciecierzyca jest rodzajem roślin strączkowych. Jest uprawiana i spożywana na całym świecie. W Polsce nie jest jeszcze tak popularna jak np. fasolka szparagowa, bób czy fasola zwykła jednak coraz częściej można spotkać się z jej entuzjastami- zwłaszcza wśród wegetarian (jest świetnym zamiennikiem mięsa, zawiera bowiem bogaty skład aminokwasowy).



Składniki:

½ kg młodych ziemniaków
1 puszka ciecierzycy marynowanej (lub gotowanej świeżej)
1 słoiczek czarnych oliwek
Zmiażdżony czosnek (niekoniecznie)
1 torebka sosu francuskiego

 Wykonanie:

Młode ziemniaki ugotować (lecz nie rozgotować) i pokroić w kostkę. Wymieszać z ciecierzycą i oliwkami. Następnie przygotować gotowy sos według opisu na opakowaniu, całość wymieszać i dodać do sałaty. Odłożyć w chłodne miejsce na co najmniej godzinę.

Świeży bób ma wiele składników odżywczych. Nic więc dziwnego, że dominuje latem na straganach i w naszych ogródkach. Jest pyszny i sycący, ale także bardzo zdrowy i bogaty w białko. Warto zatem włączyć go do letniej diety i przyrządzić potrawę z jego udziałem.



Składniki:

Ø ½ kg bobu
Ø 20 dag ostrego żółtego sera
Ø 5 dag orzechów włoskich
Ø 5 małych ogórków konserwowych
Ø Sól
Ø Pieprz
Ø Majonez


Wykonanie:

Bób ugotować i ostudzić, następnie. Ser i ogórki obrane ze skórki pokroić w kostkę. Orzechy posiekać i wymieszać wszystkie składniki. Dodać majonez, przyprawić do smaku i podawać z pieczywem na kolację lub jako przekąskę.

Warzywa Strączkowe - edycja letnia
 
Ostatni letni spacer po lesie zaowocował pełnym koszem z kurkami. Szkoda by było nie wykorzystać ich na bieżąco- zatem dziś sałatka ze świeżych kurek z śledzikiem.



Składniki:

5 jaj
25 dag świeżych kurek
5 płatów śledzi marynowanych
5 dag płatków migdałowych
Sól
Pieprz
Majonez
Masło do smażenia kurek


Wykonanie:

Płatki migdałowe lekko zrumienić na patelni. Kurki pokroić, usmażyć na maśle i wystudzić. Ugotowane jaja pokroić w kostkę razem ze śledziem i połączyć składniki. Przyprawić, dodać majonez i posypać płatkami migdałowymi.

Ja osobno przechowuję kurki, a osobno pozostałe składniki z majonezem. Estetycznej wygląda taka sałatka- kurki nakrtyte białym puchem z majonezu :)

 Sezon borówkowy trwa. Dziś coś na szybko i na słodko- rolada z biszkoptu z kremem i borówkami.




Trwa sezon na rośliny strączkowe i grzyby! Trzeba wykorzystać zatem te pyszne, zdrowe i pożywne dobrodziejstwa natury :) Poniżej przepis na zupę z białą fasolą i suszonymi grzybami leśnymi.


Mało kto wie, że goździki już od czasów starożytności były używane jako papularny afrodyzjak. Oto krótki przepis na eliksir miłości :)



Składniki:

1,5 szklanki spirytusu
½ szklanki koniaku
1 szklanka wody
Kilka goździków
Pól laski wanilii
Szczypta cynamonu
½ szklanki cukru

Wykonanie:

Wanilię, goździki i cynamon gotować z wodą i cukrem (przez około 1 minut pod przykryciem). Gotowy wywar odstawić na noc. Przefiltrować i połączyć z alkoholem (koniakiem i spirytusem), następnie odstawić na kilka dni w szczelnie zamkniętym słoju. Po tym czasie rozlać do buteleczek i odstawić na około pół roku w chłodne, ciemne miejsce.

     
Nowsze posty Starsze posty Strona główna

Polecany post

Zadbaj o stosowne orzeźwienie

Wciąż mamy lato. Wysokie temperatury nie odpuszczają. W związku z powyższym musimy zadbać o orzeźwienie oraz odpowiednie nawodnienie naszego...

Polecane

Polecane
Wyposażenie kuchni gastronomicznej – jakie elementy warto mieć w swoim lokalu?

szukaj

\ Alkohole Artykuły Bakłażan BEZ GLUTENU Borówki Botwinka Bób Brokuł Burak Chleby/bułki-pieczywo Ciasta i Desery Cukiniowe Czereśnie Czyszczenie dla dzieci Dla niemowląt Dodatki Dyniowe Dziecięce fantazje Dzień Matki Fasolowe Fast food Faszerowane Fit Grillowe Gruszki Grzybowe Impreza Indyk Inne Jednogarnkowe Jeżyny Kabaczek Kalafiorowe Kalarepa Kapuściane Kasza kolacja KONKURS Konkurs- Kuchnia PRLu Kotlety Kuchnia Świata Kurczak Leczo Light Makarony Makowiec Maliny Masy i kremy Matki karmiące Mączne Mięsne Morele muffiny Nalewki Napoje Niedzielny obiad Obiad Obiad w 30 minut Omlety Owoce papryka Patison pączki Piątkowy obiad Pomysły Porzeczki Potrawy Promocje Przechowywanie przekąska Przetwory Przystawki Rabarbarowe Racuchy Rybne Rzodkiewka Sałatki Serniki Smoothies Sosy Sushi Szarlotki Szpinak Śliwki Śniadania Tanie gotowanie Truskawkowe Video Walentynki warzywne wegetariańskie Wielkanoc Wielkanoc- ciasta Wielkanoc- inne Wielkanoc- zupy Wigilia i Święta Wiśnie Z Jajem Zamrażanie Zapiekanka Zdrowie Zestaw obiadowy Zestaw obiadowy dietetyczny Zielony groszek Ziemniaczane Zupy

Popular Posts

  • Patison grillowany
  • Jak oczyścić wątróbkę drobiową? Kilka rad dotyczących przygotowania
  • Zupka jarzynowa z żółtkiem dla niemowląt (po 7 miesiącu)
  • Wielkanocne ptasie mleczko
  • Kalarepa- jak ją przyrządzić, jak przechowywać, co warto o niej wiedzieć? Sprawdzone przepisy na dania z kalarepy

Blog Archive

  • ►  2022 (3)
    • ►  sierpnia (1)
    • ►  lipca (2)
  • ►  2021 (1)
    • ►  lipca (1)
  • ►  2020 (3)
    • ►  lipca (1)
    • ►  kwietnia (1)
    • ►  marca (1)
  • ►  2019 (20)
    • ►  października (1)
    • ►  sierpnia (1)
    • ►  lipca (1)
    • ►  kwietnia (2)
    • ►  marca (1)
    • ►  stycznia (14)
  • ►  2018 (192)
    • ►  grudnia (6)
    • ►  listopada (4)
    • ►  października (1)
    • ►  września (2)
    • ►  sierpnia (1)
    • ►  lipca (4)
    • ►  czerwca (3)
    • ►  maja (12)
    • ►  kwietnia (14)
    • ►  marca (54)
    • ►  lutego (74)
    • ►  stycznia (17)
  • ►  2017 (38)
    • ►  grudnia (1)
    • ►  października (7)
    • ►  września (1)
    • ►  sierpnia (1)
    • ►  lipca (1)
    • ►  maja (8)
    • ►  kwietnia (5)
    • ►  marca (13)
    • ►  lutego (1)
  • ►  2016 (405)
    • ►  grudnia (29)
    • ►  listopada (21)
    • ►  października (25)
    • ►  września (21)
    • ►  sierpnia (38)
    • ►  lipca (51)
    • ►  czerwca (62)
    • ►  maja (30)
    • ►  kwietnia (25)
    • ►  marca (27)
    • ►  lutego (25)
    • ►  stycznia (51)
  • ►  2015 (403)
    • ►  grudnia (17)
    • ►  listopada (24)
    • ►  października (29)
    • ►  września (32)
    • ►  sierpnia (43)
    • ►  lipca (65)
    • ►  czerwca (66)
    • ►  maja (49)
    • ►  kwietnia (10)
    • ►  marca (22)
    • ►  lutego (19)
    • ►  stycznia (27)
  • ►  2014 (253)
    • ►  grudnia (16)
    • ►  listopada (30)
    • ►  października (10)
    • ►  września (11)
    • ►  sierpnia (8)
    • ►  lipca (9)
    • ►  czerwca (12)
    • ►  maja (29)
    • ►  kwietnia (26)
    • ►  marca (21)
    • ►  lutego (27)
    • ►  stycznia (54)
  • ▼  2013 (333)
    • ►  grudnia (25)
    • ►  listopada (45)
    • ►  października (22)
    • ►  września (33)
    • ►  sierpnia (46)
    • ▼  lipca (50)
      • Sałatka warzywna na zimę do słoików- w przecierze ...
      • Jabłka tarte do słoików na zimę
      • Sos słodko- kwaśny do słoików na zimę- RELISH
      • Smażona papryka marynowana do słoików na zimę
      • Dżem morelowy EKSPRESOWO
      • Placuszki miętowe z cukinii
      • Krążki cukiniowe smażone na głębokim oleju
      • Młoda cukinia marynowana- na zimę do słoików
      • Cukiniowe babeczki
      • Leczo z cukinii do słoików na zimę
      • Ćwikła z papryką do słoików na zimę
      • Sernik bez sera
      • Prawdziwy sos boloński domowej roboty BOLOGNESE
      • Wiśnie w żelu do słoików na zimę
      • Mizeria do słoików na zimę
      • Kurczak faszerowany
      • Deser migdałowy z grysiku
      • Chlebek jogurtowy z truskawkami
      • Fritatta makaronowa- czyli omlet po studencku inaczej
      • Pijany karaś
      • Chlebek kukurydziany z jeżynami
      • Pączki z kurkami
      • Kawa mrożona cytrynowo- goździkowa
      • Nalewka cytrynowa
      • Ciasto z jagodami, gruszkami i z kokosem
      • Fasolka szparagowa duszona z pomidorami
      • Sałatka z ciecierzyca
      • Sałatka z bobem
      • Sałatka śledziowa z kurkami
      • Rolada biszkoptowa z borówkami
      • Fasolka z grzybami leśnymi
      • Nalewka goździkowa- afrodyzjak
      • Stonoga- dżdżownica- ciasto przekładane
      • Kotlety mięsne z grochem
      • Grzebyczki staropolskie
      • Słodzik dyniowy z alkoholem do kawy
      • Zamrażanie owoców letnich
      • Domowa czekolada
      • Jaja w marynacie
      • Wieprzowina w gruszkach
      • Co zrobić z przypalonym mięsem?
      • Sałatka z grzybów leśnych
      • Polewa- gładka i elastyczna
      • Sernik z gruszkami
      • Żelki domowe na soku wiśniowym
      • Kanapki z dyni z jeżynami i malinami
      • Orzeźwiający napój Shreka- kiwi z napojem gazowanym
      • Kompot z owoców letnich- truskawki i jabłka
      • Zabielanie zup- Aby śmietana się nie zważyła
      • Jaja po karpacku
    • ►  czerwca (27)
    • ►  maja (34)
    • ►  kwietnia (21)
    • ►  marca (17)
    • ►  lutego (13)
Copyright © 2015 Tradycyjna kuchnia

Created By ThemeXpose | Distributed By Gooyaabi Templates