Schab wieprzowy duszony z cukinią

Schab wieprzowy w innej odsłonie, duszony z cukinią jest wyborny i smaczny.

Składniki:

Schab wieprzowy 60 dag
Cukinia młoda 2 szt.
Pomidory w puszce 1 szt.
Papryka świeża 1 szt.
Pieczarki 8 szt.
Estragon do smaku
Majeranek do smaku
Oliwa z oliwek ¼ szklanki
Śmietanka 18 % ½ szklanki
Sól i pieprz do smaku
Mąka 1 łyżka
Pietruszka i seler naciowy posiekany 4 łyżki

Przygotowanie:

Mięso umyć, pokroić w paski długości 5 cm, lekko obrumienić na oliwie lub oleju, posypać przyprawami ziołowymi, oprószyć solą, podlać wrzącą wodą lub rosołem, przykryć. Dusić na małym ogniu. Cukinię, paprykę pokroić w słupki, dodać do mięsa. Pieczarki oczyścić, pokroić i przysmażyć na oliwie, oprószyć mąką i dodać do duszącej się potrawy. Gdy mięso i warzywa będą miękkie dodać pomidory, podprawić śmietanka i dusić około 3 minut. Wyłożyć na półmisek, posypać zieleniną i podawać z ziemniakami z wody i surówką.

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz: