Roladki wieprzowe z wątróbką drobiową

Smaczne danie na niedzielny obiad.

Składniki:

schab 4 plastry
wątróbka drobiowa 20 dag
mąka pszenna 2 łyżki
sól i pieprz do smaku
czosnek 2 ząbki
masło 1 łyżka
olej do smażenia
bułka tarta do panierki
jajko 2 szt.

Wykonanie:

Wątróbkę opłukać, osuszyć na ręczniku papierowym, oprószyć mąką i lekko obsmażyć na oleju z dwóch stron. Pod koniec smażenia posypać solą i pieprzem do smaku. Kotlety opłukać, osuszyć, dobrze rozbić, posypać solą i pieprzem z obu stron, a stronę gdzie będzie zawijana wątróbka posypać papryką słodką i posmarować przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Obsmażoną wątróbkę ułożyć na końcu mięsa, ciasno zawinąć w roladkę i spiąć wykałaczką lub obwinąć nitką. Maczać w rozmąconym jajku, panierować w bułce tartej. Obsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 20-25 minut.  Po 10 minutach podlać delikatnie wodą. SMACZNEGO

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz: