Mój ostatni wypiek, przepis dostałam o cioci z Bieszczad. Jest czasochłonny ale się opłaca, bo placek jest wyborny.
Składniki na biszkopt:
Jajka 3 szt.
Mąka pszenna 2 łyżki
Kakao 1 łyżka
Cukier 4 łyżki
Cukier waniliowy 1 opakowanie:
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Wykonanie biszkoptu:
Jajka ubić z cukrem, cukrem waniliowym na puch, dodać resztę składników i delikatnie wymieszać łyżka. Blaszkę o wymiarach 24x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez 20 minut, po upieczeniu placek ostudzić.
Składniki na masy:
Śmietanka kremówka 30% 2 szt. po 500 ml
Żelatyna 4 łyżki
Kawa cappuccino o smaku czekoladowym
Czekolada mleczna gorzka 1 szt.
Czekolada mleczna do dekoracji 1 szt.
Wykonanie:
Śmietanę kremówkę (500ml) ubić z dwoma łyżkami cukru pudru. Dwie łyżki żelatyny rozpuścić w ½ szklance gorącej wody i ostudzić. Czekoladę gorzką zetrzeć na tarce o grubych oczkach, połączyć z ubitą śmietaną, wlać żelatynę i delikatnie wymieszać. Masę wylać na biszkopt, wstawić do lodówki do stężenia. Następnie drugą śmietankę również ubić z dwoma łyżkami cukru pudru, dodać 8 łyżek kawy cappuccino, rozpuszczoną żelatynę, lekko wymieszać i wylać na ściętą pierwszą masę. Czekoladę mleczną zetrzeć na tarce i posypać placek, po czym ponownie wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. SMACZNEGO!
Poproszę o bardzo duży kawałek 😁
OdpowiedzUsuńCiasto wydaje się proste i szybkie, do tego pyszne, więc niebawem je wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń