Ciasto kawowe

Mój ostatni wypiek, przepis dostałam o cioci z Bieszczad. Jest czasochłonny ale się opłaca, bo placek jest wyborny.

Składniki na biszkopt:

Jajka 3 szt.
Mąka pszenna 2 łyżki
Kakao 1 łyżka
Cukier 4 łyżki
Cukier waniliowy 1 opakowanie:
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Wykonanie biszkoptu:

Jajka ubić z cukrem, cukrem waniliowym na puch, dodać resztę składników i delikatnie wymieszać łyżka. Blaszkę o wymiarach 24x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez 20 minut, po upieczeniu placek ostudzić.

Składniki na masy:

Śmietanka kremówka 30% 2 szt. po 500 ml
Żelatyna 4 łyżki
Kawa cappuccino o smaku czekoladowym
Czekolada mleczna gorzka 1 szt.
Czekolada mleczna do dekoracji 1 szt.

Wykonanie:

Śmietanę kremówkę (500ml) ubić z dwoma łyżkami cukru pudru. Dwie łyżki żelatyny rozpuścić w ½ szklance gorącej wody i ostudzić. Czekoladę gorzką zetrzeć na tarce o grubych oczkach, połączyć z ubitą śmietaną, wlać żelatynę i delikatnie wymieszać. Masę wylać na biszkopt, wstawić do lodówki do stężenia. Następnie drugą śmietankę również ubić z dwoma łyżkami cukru pudru, dodać 8 łyżek kawy cappuccino, rozpuszczoną żelatynę, lekko wymieszać i wylać na ściętą pierwszą masę. Czekoladę mleczną zetrzeć na tarce i posypać placek, po czym ponownie wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. SMACZNEGO!

Tradycyjna Kuchnia

2 komentarze:

  1. Poproszę o bardzo duży kawałek 😁

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wydaje się proste i szybkie, do tego pyszne, więc niebawem je wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń