Pierogi moje Babci które zawsze się udają.
Składniki na ciasto:
Mąka pszenna 4 szklanki
Masło 25 dag
Jajka 2 szt.
Śmietana 18% 1 szklanka
Drożdże 2 dag
Sól do smaku
Gałka muszkatołowa do smaku
Składniki na farsz:
Twaróg 30 dag
Ser żółty 20 dag
Jajka 2 szt.
Sól do smaku
Natka pietruszki 3 łyżki posiekanej
Śmietanka 18 do smarowania pierogów
Przygotowanie farszu:
Ser utrzeć, dodając po jednym jajku i na koniec starty żółty ser, sól do smaku i zieleninę.
Przygotowanie:
Mąkę połączyć z żółtkami, masłem, śmietaną roztartą z drożdżami i solą do smaku. Wyrobić elastyczne ciasto, rozwałkować na stolnicy wysypanej mąką, Następnie wycinać dużą szklanką kółka nakładać farsz, zlepiać i smarować śmietanką. Przygotowane pierogi ułożyć na wysmarowanej formie tłuszczem i piec w temperaturze 200 stopni około 20-25 minut. Pierogi smakują wybornie jako przekąska do piwa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz