Kluski ziemniaczane z makiem

Bardzo stary przepis na zdrowe i smaczne kluski na obiad, Dzisiaj je robiłam są wyśmienite i udały się w 100 %. 

Składniki:

Ziemniaki ugotowane 70 dag
Mak 10 dag
Śmietana gęsta 2 łyżki
Mąka pszenna 20 dag
Cukier puder 3 łyżki
Posiekane migdały 3 łyżki
Jajka 3 szt.
Mleko ½ szklanki
Sól

Wykonanie:

Mak zalać gorącym mlekiem i gotować powoli około 30 minut. Następnie zmielić razem z ziemniakami, dodać śmietanę, mąkę, jajka, cukier i migdały. Dobrze wyrobić i przełożyć na stolnicę posypana mąką. Formować wałeczki, kroić ukośnie kluseczki. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować około 10 minut do wypłynięcia na powierzchnie. Podawać polane stopionym masełkiem.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz