Moja propozycja na dziś to pączki z truskawkami !
Składniki:
4 szklanki mąki,
8 dag drożdży,
½ szklanki cukru,
1 kg truskawek,
5 żółtek,
3 jaja,
szczypta soli,
1 łyżka spirytusu,
15 dag masła,
smalec do smażenia,
½ szklanki mleka,
cukier puder do posypki.
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, rozprowadzić odrobiną letniego mleka, dodać mąkę, żółtka, jaja, ubite z cukrem, alkohol, szczyptę soli i resztę mleka. Dokładnie wyrobić ciasto, wlać stopione masło i jeszcze chwilę wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wykładać częściami na stolnicę wysypaną mąką. Utworzyć wałek i ucinać nożem jednakowej wielkości kulki. Nakładać dojrzałe truskawki i zlepiać końcami palców , następnie wyłożyć na stolnicy oprószonej mąką łączeniem do dołu.
Gotowe pączki jeszcze raz odłożyć do wyrośnięcia. Smażyć na gorącym tłuszczu, odsączyć na bibule i posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz