Placki ziemniaczane z marchewką

Kolejna propozycja placków ziemniaczanych.




Składniki:

25 dag ziemniaków,
1 jajko,
2 łyżki mąki,
2 marchewki,
1 cebula dymka,
1 łyżka masła,
sól do smaku,
pieprz do smaku,
gałka muszkatołowa do smaku,
olej do smażenia.

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, ugotować, ostudzić i dokładnie utłuc. Dodać żółtko jajka, mąkę i przyprawy do smaku. Marchewkę obrać, drobno zetrzeć i poddusić na maśle razem z pokrojoną dymką. Połączyć z masą ziemniaczaną i sztywno ubitą pianą z białka jajka. Rozgrzać olej i kłaść łyżką małe placuszki i smażyć z obu stron na złoto. Jako dodatek polecam sałatkę pomidorowo- cebulową.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz