Kotlety ze świeżych grzybów

Kotlety nietypowo- z grzybów zamiast mięsa.





Składniki:

70 dag świeżych grzybów leśnych
½ szklanki mleka
2 czerstwe bułki
1 cebula
3 łyżki kaszy manny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki masła
3 łyżki bułki tartej
2 jaja
sól do smaku
pieprz do smaku
natka pietruszki
olej do smażenia

Wykonanie:

Grzyby oczyścić, poszatkować i udusić na maśle, do odparowania wody.



Bułki namoczyć w mleku, wycisnąć i zmielić razem z grzybami i cebulą. Przyprawić do smaku, wsypać kaszę mannę, mąkę ziemniaczaną, posiekaną natkę pietruszki i jaja.



Dokładnie wymieszać składniki, formować owalne kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na złoty kolor z obu stron. Podawać polane dowolnym sosem z ziemniakami i surówką.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz