Sałatka pieczarkowa z jajkiem groszkiem szynką

Szybka, sprawdzona, pyszna sałatka.



Składniki:

1 słoiczek majonezu sałatkowego (250 ml),
1 pęczek rzodkiewki,
5 młodych ziemniaków,
1 puszka groszku konserwowego (lub 1 szklanka świeżego),
25 dag szynki drobiowej,
1 słoiczek marynowanych opieniek lub pieczarek,
2 jajka,
2-3 ogórki gruntowe,
sól do smaku,
pieprz do smaku,
szczypior.

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie , ostudzić i pokroić w kostkę razem z ogórkami i szynką. Ugotować także jajka, pokroić w ósemki i odstawić do przybrania. Wszystkie składniki na sałatkę wymieszać, dodać groszek , opłukane grzyby, posiekaną drobno rzodkiewkę( najlepiej posiekać blenderem) i przyprawy do smaku. Dodać majonez, połączyć dokładnie składniki. Przełożyć do salaterki, posypać szczypiorem  i obłożyć ćwiartkami jajek.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz