Dżem borówkowy z jabłkiem i gruszką do słoików na zimę

Borówki wzmacniają odporność i pomagają w walce z bakteriami. W 100 g borówek jest taka ilość przeciwutleniaczy, jaką mają pięć razy większe porcje innych owoców i warzyw.
Lubicie przetwory owocowe? polecam ten przepis!


dżem borówkowy





Składniki:


3 kg borówek,
1 kg gruszek,
1 kg winnych jabłek,
2 kg cukru.

Wykonanie:


Borówki przelać wrzątkiem, odcedzić, przełożyć do dużego rondla razem z cukrem ( bez wody) i dusić przez 15 minut. Następnie dodać pokrojone, obrane i wypestkowane owoce. Gotować aż staną się szkliste przez 20 minut ( nie dłużej). Gorące borówki włożyć do wyparzonych słoiczków, a gdy ostygną na wierzchu zrobi się skorupka – słoiki zamknąć. Jeżeli chcemy bardziej twardszą konfiturę , polecam dodać mieszankę żelującą w proszku i zrobić według opisu na opakowaniu.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz