Kotlety jajeczne z ryżem i szczypiorkiem

Zapewne każdy choć raz przygotowywał tego typu kotleciki z jajek. Ja tym razem dodałam jeszcze ryż. Wyszły naprawdę pyszne!



Składniki:

½ szklanki ryżu,
1 ½ szklanki wody,
1 łyżeczka tłuszczu,
5 jajek,
1 pęczek szczypiorku,
sól do smaku,
curry do smaku,
pieprz do smaku,
bułka tarta do panierki,
olej do smażenia.

Wykonanie:

Ryż ugotować na sypko z dodatkiem tłuszczu i soli, następnie ostudzić. Ugotować również 4 jajka, ostudzić, posiekać i połączyć z ryżem. Dodać 1 surowe jajko, przyprawy do smaku, posiekany szczypiorek, dokładnie wymieszać masę. Formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.


Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz: