Drożdżowy topielec

Ekspresowe, proste i pyszne ciasto drożdżowe. Swoją nazwę zawdzięcza kąpieli wodnej, jaką musi przejść przed upieczeniem :)




Składniki:

2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
½ szklanki mleka
15 dag margaryny lub masła
3 jajka
7 dag drożdży
cukier waniliowy lub aromat
papier do pieczenia

Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z jedną łyżeczką cukru, jedną łyżeczką mąki i dodać ciepłe mleko, wymieszać i odstawić na chwilę do wyrośnięcia. Margarynę posiekać z mąką i jajami, połączyć z rozczynem i dokładnie wyrobić. Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski i zalać zimną wodą. Po około 20 minutach ciasto powinno wypłynąć. Następnie wyjmujemy z wody, dodajemy resztę składników i jeszcze raz chwilę wyrabiamy. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia. Wierzch ciasta posypujemy wiórkami i pieczemy 35 minut w temperaturze 160 stopni.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz