Zapiekanka ala flaczki naleśnikowe z warzywami

Świetny pomysł na nietypową zapiekankę! Potrawa ta swą nietypową nazwę zawdzięcza pokrojonym w paski naleśnikom, z grubsza przypominających tradycyjne flaczki



Składniki:

5 usmażonych naleśników,
½ kg włoszczyzny,
1 łyżka masła,
1 łyżka mąki,
1 szklanka wywaru warzywnego (może być z kostki),
2 łyżki gęstej śmietany,
sól do smaku,
majeranek do smaku,
pieprz ziołowy do smaku,
10 dag żółtego ostrego sera.

Wykonanie:

Usmażone wcześniej naleśniki, pokroić w paski- odłożyć. W między czasie ugotować włoszczyznę. Wyłożyć do żaroodpornego naczynia, najpierw pokrojone naleśniki, potem pokrojone warzywa. Z mąki i masła zrobić zasmażkę, rozprowadzić wywarem i śmietaną, następnie zagotować i przyprawić do smaku. Polać naleśniki z warzywami, obłożyć żółtym serem i zapiec w piekarniku.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz