Pierogi z truskawkami- delikatne maślane ciasto!

Nie wyobrażam sobie sezonu truskawkowego bez pierogów !



Składniki ciasto (ok. 100 małych pierogów)

650 g mąki typ 500
70 g masła
400 ml gorącej wody (ok. 90 stC)
szczypta soli

Składniki pozostałe:
500 g truskawek
3 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier puder
jogurt grecki
listki mięty

Wykonanie:
Mąkę przesiać przez sito, dodać sól. W osobnym naczyniu wlać wrzącą wodę, roztopić w niej masło. Całość delikatnie przelewać do miski z mąką – mieszać. Wyrabiać ciasto minimum 5 minut. Następnie najlepiej przykryć ścierką i odstawić na ok. 20 minut.

W międzyczasie pokroić truskawki tak aby łatwo się nimi faszerowało (w zależności od wielkości truskawki i przewidywanej wielkości pieroga). Dodać do nich mąkę ziemniaczaną.

Jogurt wymieszać z cukrem pudrem.

Ciasto podzielić na ok. 5 części- rozwałkować, podsypywać mąką aby się nie przykleiło. Wykrawać krążki małą szklanką. Nadziewać kawałkami truskawek.



Gotować we wrzącej wodzie- ok. 2-3 minuty po wypłynięciu na wierzch.



Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz