Fasola szparagowa duszona na boczku

Czy wiecie, że fasolkÄ™ szparagowÄ…  można Å›miaÅ‚o zaliczyć do grona najzdrowszych warzyw Å›wiata? Przede wszystkim sÄ… one niskokaloryczne (15-30 kcal/100g), a przy tym zawierajÄ… peÅ‚en przekrój skÅ‚adników odżywczych!
U mnie dziÅ› fasolka w nieco bardziej kalorycznej formie, ale za to jaka pyszna!



Składniki:

1 kg fasolki szparagowej,
20 dag wędzonego boczku,
4 pomidory,
4 łyżki oleju,
4 zÄ…bki czosnku,
4 łyżki startego żółtego sera,
sól do smaku,
natka pietruszki.

Wykonanie:

Rozgrzać olej i przysmażyć pokrojony w grubÄ… kostkÄ™ boczek i posiekany czosnek. Dodać opÅ‚ukanÄ… i pokrojonÄ… fasolkÄ™, posolić do smaku, zalać gorÄ…cÄ… wodÄ…( okoÅ‚o ½ litra) i dusić pod przykryciem. Pod koniec wrzucić sparzone i pokrojone pomidory i posypać natkÄ… pietruszki wraz z startym serem. Podawać na zakÄ…skÄ™.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz