Pory w powijakach

Pyszne, zapiekane pory ! idealny pomysł na obiad




Składniki:

4 pory,
8 plastrów wędzonego boczku,
15 dag żółtego sera,
1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej,
1 łyżka masła,
natka pietruszki,
olej do pokropienia.

Wykonanie:

Pory dokładnie umyć, następnie odciąć zielone części a białe pokroić na kawałki i ugotować z dodatkiem soli i cukru przez 20 minut. Następnie pory odsączyć, owinąć każdy kawałek plastrem boczku i ułożyć w żaroodpornym naczyniu posmarowanym masłem. Obłożyć plastrami sera, posypać papryką, skropić olejem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiec w temperaturze 220 stopni do zrumienienia. Podawać np.: z ryżem lub sezonową sałatką.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz