Sałatka z młodego bobu

Bób był kiedyś pokarmem klasy ubogiej/niskiej, a dziś - jest żywieniowym rarytasem. Zachwycają się nim niemal wszyscy, a ceni się go nie tylko ze względu na wyjątkowy smak, ale i wartości odżywcze.



Składniki:

½ kg młodego bobu,
2 pomidory,
1 cebula,
1 łyżka posiekanego koperku,
2 jajka,
1 łyżka musztardy,
1 surowe żółtko,
sok z cytryny,
3 łyżki oleju,
sól do smaku,
cukier do smaku,
mielona ostra papryka do smaku,
pieprz do smaku,
zielona sałata.

Wykonanie:

Dwa jajka ugotować, obrać i wystudzić. Bób zalać wrzącą osoloną woda, ugotować (przez 15-20 minut) i odcedzić, ostudzić i obrać z łupinek. Pomidory umyć i razem z cebulą i jajkami pokroić w kostkę. Wymieszać z koperkiem i przygotowanym bobem. Przełożyć do salaterki wyłożonej sałatą i polać sosem.
Wykonanie sosu:
Żółtko rozetrzeć z musztardą, olejem, sokiem z cytryny i przyprawić do smaku, solą , pieprzem, cukrem i ostrą papryka.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz