Mus herbaciany z suszonych śliwek

Smaczny, szybki deser na bazie naparu herbacianego i śliwek suszonych.




Składniki:

25 dag suszonych śliwek
½ litra naparu herbacianego
1 cytryna
10 dag cukru
120 ml śmietanki 36%
2 białka
10 gram żelatyny

Wykonanie:

Śmietankę ubić z 1 łyżką cukru i odstawić. W naparze herbacianym ugotować  suszone śliwki razem z sokiem z cytryny. Następnie śliwki zmiksować z połową cukru, a napar odparować do 150 ml. Żelatynę namoczyć w naparze, zagotować i połączyć z masą śliwkową. Białka ubić z resztą cukru i wymieszać ze śliwkami i śmietanką. Deser przełożyć do ozdobnych pucharków i schłodzić w lodówce. Dla dorosłych można wykonać napar z dodatkiem rumu.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz