Fasolka szparagowa z kurkami na maśle

Połączenie sezonowych grzybków i młodej fasolki- podsmażone na maśle z dodatkiem czosnku. Palce lizać !





Składniki:


15 dag suszonych kurek,
½ kg fasoli szparagowej,
1 cebula,
2 łyżki masła,
½ łyżeczki tymianku,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
1 ząbek czosnku,
sól,
pieprz.

Wykonanie:


Kurki opłukać, zalać czysta wodą i moczyć przez kilka godzin lub pozostawić na noc.



Natomiast kurki świeże smażyć bezpośrednio. Fasolkę umyć, zalać ½ litra osolonej wody i gotować 15 minut. Osaczyć i przelać zimną woda. Cebule i czosnek  obrać, posiekać i podsmażyć na jednej łyżce  masła, dodać pozostałe masło, kurki i fasolkę.



Dusić około 20 minut doprawić do smaku solą i pieprzem i tymiankiem. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w łyżce wody, wlać do potrawy i zagotować.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz