Połączenie sezonowych grzybków i młodej fasolki- podsmażone na maśle z dodatkiem czosnku. Palce lizać !
Składniki:
15 dag suszonych kurek,
½ kg fasoli szparagowej,
1 cebula,
2 łyżki masła,
½ łyżeczki tymianku,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
1 ząbek czosnku,
sól,
pieprz.
Wykonanie:
Kurki opłukać, zalać czysta wodą i moczyć przez kilka godzin lub pozostawić na noc.
Natomiast kurki świeże smażyć bezpośrednio. Fasolkę umyć, zalać ½ litra osolonej wody i gotować 15 minut. Osaczyć i przelać zimną woda. Cebule i czosnek obrać, posiekać i podsmażyć na jednej łyżce masła, dodać pozostałe masło, kurki i fasolkę.
Dusić około 20 minut doprawić do smaku solą i pieprzem i tymiankiem. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w łyżce wody, wlać do potrawy i zagotować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz